Gałka muszkatołowa ( ang. nutmeg hin. jaiphal ) – nasiona muszkatołowca korzennego Myrisitica fragrans, wiecznie zielonego drzewa, którego ojczyzną są Moluki – wyspy Archipelagu Malajskiego, w dawnych czasach nazywane Wyspami Korzennymi. Gałka muszkatołowa charakteryzuje się intensywnym korzennym zapachem i słodkawo-gorzkim smakiem. Stosuje się ją przede wszystkim jako przyprawę podkreślającą smak słodkich potraw, lecz może być także używana do dań z jagnięciny, ryb i warzyw.
Gałka muszkatołowa popularna jest szczególnie w kuchni północnych Indii. Dla uzyskania wyrazistego aromatu najlepiej dodawać do potrawy gałkę świeżo startą na tarce. Sproszkowana wchodzi w skład mieszanek garam masala.
Zastosowanie w kuchni ma również tak zwany kwiat muszkatołowy ( ang. mace ) czyli wysuszona osnówka nasiona muszkatołowca. W porównaniu z gałką charakteryzuje ją bardziej delikatny aromat.
W medycynie kwiat muszkatołowy stosowany jest do leczenia zapaleń układu moczowego, skuteczny jest także w leczeniu niestrawności.
Uwaga: Gałka muszkatołowa spożyta w dużej ilości ( powyżej pięciu gramów ) wykazuje działanie psychoaktywne z halucynacjami i stanami lękowymi, niekiedy bywa używana jako swego rodzaju „dopalacz”. Badania wskazują jednak na jej wysoką toksyczność w stosunku do wątroby.