Goździki ( ang. cloves hin. laung ) – wysuszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego Syzygium aromaticum, niewielkiego wiecznie zielonego drzewka pochodzącego z wysp Indonezji, obecnie uprawianego na obszarze południowej Azji ( głównie Indonezja, Sri Lanka ) i wschodniej Afryki ( Kenia, Tanzania, Zanzibar ). Goździki charakteryzują się przyjemnym korzennym zapachem i gorzkawym, piekącym smakiem. Używane są w kuchni indyjskiej od tysięcy lat. Bywają wykorzystywane w całości do aromatyzowania dań typu curry, występują często razem z cynamonem i kardamonem jako przyprawa do potraw z ryżu, takich jak pilawy i biryani. Sproszkowane goździki wchodzą w skład mieszanek garam masala.
Olejek goździkowy ma działanie antyseptyczne i przeciwbólowe, używany jest w stomatologii i laryngologii. Odświeżające działanie goździków wykorzystuje się w pastach do zębów i płukankach do ust.