Kmin rzymski ( ang. cumin hin. jeera ) – nasiona jednorocznej rośliny Cuminum cyminum należącej do rodziny selerowatych. Przyprawa będąca jedną z najbardziej charakterystycznych dla kuchni indyjskiej, powszechnie używana w różnego rodzaju daniach zarówno na północy jak i na południu kraju. Nasiona kminu często dodawane są w całości do oleju i prażone dla wydobycia aromatu wraz z innymi przyprawami, mogą też być stosowane w formie mielonej, często w połączeniu z kolendrą.
Kmin służy jako przyprawa do aromatyzowania ryżu, ziemniaków, jako marynata do mięs, dodatek do dań z warzyw i roślin strączkowych. Doprawia się nim również wyroby piekarnicze oraz sery.
Mielony kmin jest jednym z podstawowych składników mieszanek curry.
Uwaga: Angielska nazwa „cumin” w przekładach przepisów na język polski bywa nierzadko błędnie tłumaczona jako „kminek”. Pamiętajmy, że kmin rzymski i kminek to dwie zupełnie różne przyprawy. Zastosowanie kminku w przepisie doprowadzi niechybnie do kulinarnej katastrofy i w efekcie zniechęcić może do eksperymentowania z egzotycznymi potrawami. Zobacz też: kmin czy kminek?