Kozieradka

kozieradka

liście i nasiona kozieradki

Kozieradka ( ang. fenugreek  hin. methi ) – Trigonella foenum-graecum, roślina z rodziny bobowatych, pochodząca z terenów zachodniej Azji, powszechnie wykorzystywana jako surowiec zielarski i przyprawa w wielu kuchniach świata. W kuchni indyjskiej kozieradka używana jest bardzo chętnie, młode listki oraz kiełki tej rośliny stosowane są do przyrządzania sałatek, jako przybranie do kanapek i zup, a suszone liście kozieradki, zwane kasuri methi dodawane są często do gotowych dań dla wzbogacenia smaku.

Jako przyprawa używane są także nasiona kozieradki – są jednym z głównych składników sproszkowanej przyprawy curry, wchodzą również w skład mieszanek przyprawowych panch phoron i sambar. Kozieradki używa się głównie do doprawiania gulaszów mięsnych, potraw z ryb i warzyw.

Kozieradka ma rozliczne właściwości lecznicze – działa m. in. przeciwzapalnie, rozkurczowo, żółciopędnie, moczopędnie, ułatwia trawienie i pobudza regenerację tkanek.

Uważana jest także za afrodyzjak, może podnosić poziom testosteronu. Dzięki właściwościom anabolicznym używana bywa jako odżywka przy ćwiczeniach służących budowie masy mięśniowej.

Uwaga: Należy pamiętać, że efektem ubocznym spożywania kozieradki nawet w niewielkich ilościach może być charakterystyczna woń potu przypominająca zapach przyprawy curry.