Tamarynd

kuchnia indyjska chętnie wykorzystuje tamarynd

Sweet Tamarind by Petr Kratochvil

Tamarynd ( ang. tamarind  hin. imli ) – owoce tamaryndowca indyjskiego Tamarindus indica, wieczniezielonego drzewa pochodzącego pierwotnie z Madagaskaru, rozpowszechnionego obecnie na dużych obszarach południowej Azji i wschodniej Afryki. Owoce mają postać strąków, wewnątrz których znajduje się jadalny miąższ otaczający twarde nasiona. Miąższ owocu tamaryndowca ma lekko pikantny, słodko-kwaśny smak, jest powszechnie wykorzystywany do produkcji napojów, soków i dżemów.
W kuchni indyjskiej pulpa z owoców tamaryndowca jest szeroko stosowana jako składnik nadający potrawom kwaśny smak.
Młode liście i strąki są jedzone jako warzywo.

Tamarynd jest jednym z głównych składników sosu Worcestershire, toteż z powodzeniem możemy użyć tego sosu w indyjskich daniach w zastępstwie pasty tamaryndowej. Nie najgorzej smak tamaryndu naśladować może również połączenie suszonych śliwek z sokiem z cytryny.

W kuchni południowych Indii do potraw rybnych wykorzystywany jest tradycyjnie fish tamarind – suszony i wędzony owoc kudampuli.