Adżwan

adżwan to bardzo zdrowa przyprawa kuchni indyjskiej

adżwan

Adżwan (ang. Bishop’s weed, carom seeds   hin. ajwain) – owoce Trachyspermum ammi, rośliny z rodziny selerowatych, występującej naturalnie na terenie Indii, obecnie uprawianej głównie w stanie Radżastan. Owoce adżwanu mają silny “tymiankowy” zapach dzięki dużej zawartości tymolu, w smaku są gorzkawe i piekące. Dla uwolnienia pełni aromatu adżwan praży się na sucho lub smaży w tłuszczu przed dodaniem do potrawy. W kuchni indyjskiej stosowany jako przyprawa głównie do dań wegetariańskich: ziemniaków, roślin strączkowych, służy również do przyprawiania pieczywa, wchodzi w skład mieszanek przyprawowych.
Należy pamiętać, że zapach i smak tej przyprawy jest bardzo intensywny i łatwo może zdominować całą potrawę, więc należy jej używać z wyczuciem.

Adżwan zwiększa wydzielanie soków żołądkowych i enzymów trawiennych, bywa spożywany po obfitym posiłku dla wspomagania trawienia, zapobiega biegunkom i wzdęciom, poprawia apetyt. Wykazuje również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Pomaga na bóle reumatyczne i astmę. Dzięki antyseptycznym właściwościom tymolu z adżwanu produkuje się tradycyjne naturalne pasty do zębów.

Adżwan spotkać można również pod angielską nazwą Coptic Caraway ( kminek koptyjski ), a czasami również Indian Caraway ( kminek indyjski ).