Kardamon

zielony i czarny kardamon

zielony i czarny kardamon

Kardamon ( ang. cardamom  hin. chhoti elaichi ) – owoce i nasiona kilku gatunków roślin z rodziny imbirowatych, używane jako przyprawa. Kardamon zielony, nazywany także kardamonem prawdziwym pozyskiwany jest z rośliny Elettaria cardamomum, natomiast kardamon czarny ze spokrewnionej z nią Amomum subulatum. Zielony kardamon jest obok szafranu jedną z najdroższych przypraw, przy czym całe owoce kardamonu z zamkniętymi wewnątrz nasionami są o wiele bardziej wartościowe niż szybko tracący swój aromat kardamon sproszkowany. Ze względu na swoje właściwości i wysoką cenę przyprawa ta zwany jest “królową przypraw”.
Kardamon ma słodkawy, lekko żywiczny smak i charakterystyczny, świeży, cytrynowo-korzenny aromat. Zapach odmiany czarnej opisany być może jako bardziej cierpki, “mineralny”, “wędzony” oraz “miętowy”.

Jest to jedna z podstawowych przypraw stosowanych w potrawach kuchni indyjskiej. To ważny składnik mieszanek przyprawowych garam masala, wraz z cynamonem i goździkami służy do aromatyzowania ryżu w potrawach typu biryani. Chętnie używany jest również do przyprawiania kawy i herbaty, a także dań słodkich; deserów i ciast.

Żucie owoców kardamonu jest skuteczną metodą odświeżającą oddech, stosuje się go w tym celu w gumach do żucia.