Kolendra

kolendra

ziarna i natka kolendry

Kolendra ( ang. coriander hin. dhania ) – Coriandrum sativum, roślina z rodziny selerowatych, pochodząca pierwotnie z rejonów Morza Śródziemnego, obecnie uprawiana na różnych kontynentach. Jest jedną z podstawowych przypraw, stosowaną powszechnie w sztuce kulinarnej wielu krajów, także w kuchni indyjskiej. Liście kolendry przypominające nać pietruszki odznaczają się mocnym, charakterystycznym zapachem. Na kontynencie amerykańskim znane są pod nazwą cilantro.

Zapach świeżych liści kolendry dla wielu osób wydaje się nieprzyjemny. Jednak wrażenie to znika po dodaniu do potrawy. Smak i aromat tej rośliny wspaniale komponuje się w potrawach indyjskich typu curry, a przybranie gotowego dania świeżymi jasnozielonymi listkami, oprócz doznań smakowo zapachowych, tworzy z każdej potrawy piękną kolorową kompozycję.

Cenioną przyprawą są również suszone owoce kolendry ( popularnie określane jako nasiona ). Do potraw można je dodawać w całości, często uprażone w tłuszczu, kolendrę można także używać w formie sproszkowanej.
W kuchni indyjskiej nasiona kolendry są jednym z głównych składników sproszkowanych mieszanek curry, a także garam masala. Często stosuje się je w kompozycji z kminem rzymskim.