Koper włoski ( ang. fennel hin. saunf ) – Foeniculum vulgare, roślina z rodziny selerowatych, jako przyprawy używa się ususzonych nasion kopru ( w rzeczywistości są to jego owoce, lecz ze względu na wygląd powszechnie używa się określenia fennel seeds ).
Nasiona kopru włoskiego są słodkawe, o anyżkowym i lekko kamforowym aromacie. W kuchni indyjskiej często używane są zamiennie z nasionami anyżku Pimpinella anisum, i obie te rośliny w większości regionów Indii są nierozróżnialne, a nasiona obu występują pod jedną nazwą saunf.
Koper włoski dodawany jest do potraw typu curry, dań z warzyw, często występuje w połączeniu z orzeszkami ziemnymi. Jest jednym ze składników mieszanki panch phoron, używa się go do doprawiania pikli i sosów.
Nasiona kopru włoskiego zwyczajowo są żute po obfitym posiłku dla ułatwienia trawienia oraz odświeżenia ust. Wchodzą również w skład past do zębów.
Koper włoski ma liczne właściwości lecznicze: pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego, działa rozkurczowo, wiatropędnie i mlekopędnie. Spożywanie nasion kopru włoskiego pomaga także obniżać ciśnienie krwi i poprawia wzrok. Substancje zawarte w koprze włoskim są silnymi przeciwutleniaczmi – działają przeciwnowotworowo.