Kudampuli

kudampuli czyli czarny tamarynd

kudampuli

Kudampuli, Tamarynd Malabarski ( Gambooge, Fish Tamarind, Black Tamarind ) – owoce drzewa Garcinia Cambogia, powszechnie używane w kuchni południowych Indii jako środek zakwaszający, szczególnie chętnie używany do przyprawiania rozmaitych dań z ryb i owoców morza, nadając im kwaskowaty, wędzony posmak. Dojrzałe owoce przypominające miniaturowe dynie kroi się na pół, pozbawia nasion i suszy na słońcu, następnie poddaje wędzeniu a w końcu pokrywa się solą wymieszaną z olejem. Tak przygotowane owoce mogą być przechowywane w szczelnie zamkniętym naczyniu przez długi czas. Przed dodaniem do potrawy należy je dokładnie wypłukać i namoczyć przez kilkanaście minut w ciepłej wodzie.

Owoce kudampuli dodane do potrawy sprawiają, że przyprawione nimi danie odczuwane jest jako bardziej sycące. W tradycyjnej medycynie indyjskiej owoce kudampuli stosowane są przy leczeniu dolegliwości żołądkowych.

Ekstrakt z kudampuli wykorzystywany jest w preparatach odchudzających.