Czarnuszka

czarnuszka siewna

nasiona czarnuszki

Czarnuszka ( ang. nigella hin. kalonji ) – nasiona czarnuszki siewnej Nigella sativa, rośliny z rodziny jaskrowatych. Przyprawa używana w Indiach od tysięcy lat, małe czarne nasiona czarnuszki cenione są swój smak, przypominający kombinację cebuli, oregano i pieprzu. Aby uwydatnić wszystkie walory smakowe, czarnuszkę często praży się na gorącej patelni. Przyprawa dodawana jest do dań typu korma z jagnięciną, dań wegetariańskich z warzyw i roślin strączkowych. Jest jednym z pięciu składników bengalskiej mieszanki panch phoron, wchodzi również w skład niektórych mieszanek garam masala. Dzięki swemu lekko „pieprzowemu” smakowi bywa używana jako lekkostrawny zamiennik pieprzu.

Działanie m.in. żółciopędne, wiatropędne, moczopędne, przeciwbakteryjne, przeciwrobacze, przeciwbólowe i rozkurczowe czarnuszki zapewnia tej roślinie ważną pozycję w medycynie naturalnej.

Substancja obecna w nasionach czarnuszki – tymochinon w badaniach klinicznych wykazuje działanie antynowotworowe. Spożywanie nasion czarnuszki może być jedną z form profilaktyki raka prostaty.

W Polsce olej z nasion czarnuszki sprzedawany jako suplement diety błędnie nazywany jest “olejem z czarnego kminku”.