Sezam

Sezam ( ang. sesame seeds hin. til ) – nasiona sezamu indyjskiego Sesamum indicum, jednorocznej rośliny oleistej pochodzącej prawdopodobnie z terenów Afryki Środkowej, znanej i uprawianej na terenach dzisiejszych Indii już od tysiącleci. Prażone nasiona sezamu odznaczają się bogatym orzechowym aromatem, w kuchni stosowane są najczęściej do przyprawiania wyrobów piekarniczych, ciast i słodyczy.

Nasiona charakteryzują się bardzo wysoką zawartością oleju, w niektórych odmianach mogą przekraczać nawet 50 procent, podczas gdy na przykład nasiona soi zawierają “tylko” około 20 procent oleju. Olej sezamowy ( gingelly oil ) jest bardzo chętnie używany szczególnie w przepisach kulinarnych pochodzących z południowych Indii. Może być stosowany zarówno jako olej do smażenia jak i przyprawiania sałatek.

Olej sezamowy ceniony jest za swoje zdrowotne właściwości. Pomaga obniżać ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, ma również cechy antyutleniające.
W tradycyjnej medycynie Indii płukanie ust olejem sezamowym jest kuracją pozwalającą na oczyszczenie organizmu z toksyn.
Olej powszechnie stosowany jest także w zabiegach kosmetycznych.

Uwaga: Dla niektórych osób sezam może być silnym alergenem.