Curry

Wszystkim chyba słowo „curry” kojarzy się natychmiast z kuchnią indyjską. Czy jednak tak naprawdę wiemy, co ono oznacza? Czy „kurczak w sosie curry” to znaczy to samo, co „curry z kurczaka”? W odniesieniu do kuchni indyjskiej określenie to funkcjonuje w … Czytaj dalej

Szafran czy nie szafran?

Szafran – wysuszone słupki kwiatu krokusa Crocus sativus. Szafran jest najdroższą przyprawą stosowaną w kuchni. Używany jako dodatek do potraw od tysięcy lat, w wielu kulturach uważany był za przyprawę magiczną, afrodyzjak oraz cudowne lekarstwo na wiele chorób. Współczesna nauka potwierdza dobroczynne działanie … Czytaj dalej

Kmin czy kminek?

Zdarza się, że w przepisach na indyjskie potrawy tłumaczonych z języka angielskiego znajdujemy „kminek”. Po sprawdzeniu w oryginale często okazuje się, że chodzi o „cumin”. Trzeba przypomnieć, że angielski „cumin” to nie jest nasz swojski kminek, używany do przyprawiania kiszonej … Czytaj dalej

Dale – rośliny strączkowe

Kuchnia indyjska powszechnie wykorzystuje rośliny strączkowe. Różne odmiany soczewicy, grochu, fasoli i ciecierzycy dostarczają nasion, które są cennym źródłem białka, błonnika, witamin (szczególnie z grupy B), żelaza, wapnia, magnezu i innych wartościowych mikroelementów w diecie. W kraju, w którym około … Czytaj dalej

Ser paneer

Paneer jest rodzajem domowego twarogu wykorzystywanym szeroko w kuchni indyjskiej. Wytwarzany jest ze świeżego mleka krowiego zakwaszanego sokiem z cytryny lub limonki. Używany tradycyjnie w potrawach wegetariańskich typu curry, może być także smażony w panierce lub podpiekany. Oto przepis, jak … Czytaj dalej

Klarowane masło (Ghee)

Ghee – klarowane masło, używane powszechnie w kuchni indyjskiej do smażenia. Jest to masło pozbawione wody i resztek białek mleka, czyli praktycznie czysty tłuszcz zwierzęcy. Dzięki pozbawieniu zanieczyszczeń, masło takie staje się idealnym tłuszczem do smażenia, gdyż można go rozgrzać … Czytaj dalej

Mąka z ciecierzycy ( Gram Flour )

Mąka z ciecierzycy ( gram flour, besam ) – zmielone suszone nasiona ciecierzycy. Popularny składnik kuchni indyjskiej, używany między innymi w przekąskach typu bonda, pakora, w słodkich ciastkach laddu i w plackach papad. Z lekko podpieczonych nasion wytwarza się mąkę … Czytaj dalej

Ryż basmati

Indie są jednym z największych na świecie producentów ryżu. Najszlachetniejszą odmianą indyjskiego ryżu jest basmati, nazywany „królem ryżu”, znany ze swojego delikatnego orzechowego smaku i szlachetnego aromatu. Uprawiany jest na północy i północnym zachodzie Indii, głównie w stanach: Pendżab, Hariana i … Czytaj dalej