Imbir oraz czosnek używane są powszechnie podczas przygotowywania potraw kuchni indyjskiej. Składniki te nadają indyjskim curry charakterystycznego smaku i aromatu. W przepisach na indyjskie dania zamiast czosnku i imbiru występuje często tak zwana pasta czosnkowo-imbirowa (Ginger-Garlic Paste). Jest to po prostu czosnek zmiksowany ze świeżym korzeniem imbiru w stosunku 1:1. W większości krajów azjatyckich pasta taka jest powszechnie dostępna w sprzedaży, najczęściej oprócz głównych składników dla przedłużenia okresu trwałości zawiera dodatkowo substancje konserwujące.
Pastę czosnkowo-imbirową możemy w prosty sposób przyrządzić w domu. Zamknięta szczelnie w szklanym słoiku i przechowywana w lodówce zachowa świeżość przez około miesiąc.
- 1 szklanka obranych ząbków czosnku
- 1 szklanka korzenia imbiru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka oleju
- Imbir obieramy i kroimy na niewielkie kawałki.
- Blendujemy razem z czosnkiem i pozostałymi składnikami
- Wkładamy do czystego szklanego słoika.
Pastę czosnkowo-imbirową przechowujemy w lodówce i zużywamy w miarę potrzeb.
W celu lepszej konserwacji stosuje się sól prażoną na złotawy kolor na suchej patelni. Sol odwodniona lepiej wiąże wilgoć i głębiej wnika w potrawę. Dzięki temu zabiegowi można pastę czy pikle przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy.
Jak długo można przechowywać taką pastę? Zastanawiam się, czy robić z pełnej porcji, czy pomniejszonej 🙂 Pozdrawiam.
Miesiąc spokojnie wytrzyma. Jednak rzeczywiście – do okazjonalnego używania bezpieczniej zrobić połowę.