Barfi z nerkowców (Cashew Burfi)

Podziel się z innymi:

Kaju burfi (lub inaczej kaju katli) to jedna z odmian barfi – bardzo popularnego indyjskiego smakołyku chętnie przygotowywanego z okazji różnych świąt i uroczystości. Jest jednym z tradycyjnych słodyczy serwowanych podczas obchodów hinduskiego święta Diwali. Do przyrządzenia kaju barfi używa się orzechów nerkowca (cashew nuts), które po rozdrobnieniu miesza się z cukrowym syropem. W oryginalnej indyjskiej wersji przysmaki takie jak barfi pokryte są często dla dekoracji cieniutką warstwą srebrnej folii, zwanej vark. Folia taka jest jadalna, nie ma żadnego smaku ani zapachu.

Kaju barfi to oryginalny, bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu deser.

3.7 from 3 reviews
Barfi z nerkowców (Kaju Burfi)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 szklanka orzechów nerkowca (nie solonych, nie prażonych - jasnych)
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżka klarowanego masła (może być zwykłe masło)
Przygotowanie/Preparation:
  1. Orzechy blendujemy na drobny proszek. Należy pamiętać, żeby orzechy były w temperaturze pokojowej - nie z lodówki.
  2. Na teflonową patelnię wylewamy wodę, dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzenia.
  3. Podgrzewamy mieszając do uzyskania syropu na "jedną nitkę", czyli do momentu, w którym kropla syropu upuszczana z łyżeczki pozostawi za sobą "nitkę", następnie zmniejszamy ogień.
  4. Do cukrowego syropu dodajemy zmiksowane orzechy, dokładnie mieszamy podgrzewając przez kilka minut, aż masa zgęstnieje i przestanie przylepiać się do powierzchni patelni.
  5. Zostawiamy na kilka minut do przestygnięcia.
  6. Kiedy masa ochłodzi się na tyle, że możemy jej swobodnie dotknąć, dodajemy łyżkę klarowanego masła, wyrabiamy przez kilka minut w rękach, aby masło połączyło się z masą orzechową.
  7. Rozwałkowujemy na natłuszczonej płaskiej blasze na grubość około 1 centymetra.
  8. Kroimy w romby.

Smacznego!

barfi z nerkowców

Podziel się z innymi:

Komentarze

Barfi z nerkowców (Cashew Burfi) — 14 komentarzy

  1. Witam!
    Ciesze się, że trafiłem na Twojego bloga – lubię takie ciekawe miejsca w których coś się dzieje. Co prawda moją pasją jest motoryzacja i samochody jednak od czasu do czasu lubię zajrzeć gdzieś indziej i poczytać coś niezwiązanego z motoryzacją. Zapraszam do odwiedzenia mojej strony internetowej!

  2. sa pyszne moj ojczym jest kucharzem wiec czesto nam przyzadza to jest przepyszne na prawde polecam dobrze miec w domu kogos z Indii

  3. Niestety , przepis do bani —- wszystko jest sypkie i nic się nie udało z tego zrobić.Tyle kasy poszło i nic. w smaku dobre ale trzeba było jeść łyżką bo ciastek to nie przypominało

    • Przykro mi, że się nie udało, nie wiem, co mogło pójść nie tak 🙁 Cukier powinien zlepić masę orzechową.

  4. Czy zamiast blendowania orzechów, nie można by użyć masła z orzechów nerkowca, takiego 100% bez soli i jakichkolwiek dodataków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: