Ryż basmati

Podziel się z innymi:

Indie są jednym z największych na świecie producentów ryżu. Najszlachetniejszą odmianą indyjskiego ryżu jest basmati, nazywany „królem ryżu”, znany ze swojego delikatnego orzechowego smaku i szlachetnego aromatu. Uprawiany jest na północy i północnym zachodzie Indii, głównie w stanach: Pendżab, Hariana i Uttar Pradesh. Roczna produkcja ryżu basmati wynosi około 7 milionów ton i w dwóch trzecich kierowana jest na eksport.

Wśród koneserów szczególnie ceniony jest ryż, który przed obróbką został poddany dojrzewaniu przez okres od roku do nawet ponad dwóch lat. Taki ryż na opakowaniu będzie miał oznaczenie „aged Basmati”.

ryż basmati

Jak gotować ryż basmati?

Aby w pełni docenić walory tej odmiany ryżu, podczas gotowania powinniśmy przestrzegać kilku prostych reguł:

4.2 from 5 reviews
Jak gotować ryż basmati?
 
Składniki/Ingredients:
  • ryż basmati - porcja dla jednej osoby to pół szklanki suchego ryżu
  • woda
  • sól
Przygotowanie/Preparation:
  1. Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru skrobi z powierzchni ziaren.
  2. Następnie moczymy w wodzie przez około 30 minut, wodę odlewamy.( Ta zasada nie zawsze jest stosowana, można ją pominąć, jeśli nie mamy czasu ).
  3. Do gotowania ryż zalewamy osoloną wodą w ilości 1.5 części na 1 część ryżu.
  4. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na minimalnym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Ważne! Nie zaglądamy pod pokrywkę!
  5. Wyłączamy ogień i wciąż przykryty (!) zostawiamy na 5 minut, żeby doszedł.

Tak ugotowany ryż powinien być miękki, sypki i pachnący.

Smacznego!

Podziel się z innymi:

Komentarze

Ryż basmati — 19 komentarzy

  1. Mi nie wyszedł. Gotowalem 10 min potem 5 min na wylaczonym palniku sobie stał pod przykryciem i wyszła pryta. Lepka i mokra. Wszystko zrobiłem jak w przepisie. Płukanie, moczenie.

  2. to jaki ryż wyjdzie w dużej mierze zależy od jego jakości. Ten przepis na gotowanie ryżu jest najlepszy, ja w ten sposób gotuje ryż juz od paru lat i zawsze wychodzi idealny, sypki i w całym domu pachnie ryżem 🙂 Jeśli ryż wg tego przepisu bedzie wam sie kleił to pewnie macie kiepski ryż

  3. niestety nie wyszedł, zrobiłam dokładnie jak w przepisie, zauważyłam jednak że po namoczeniu (30 min.) ryż zwiększył swoją objętość, być może dlatego wyszedł miękki i klejący i rzeczywiście może zależy od rodzaju ryżu, pozdrawiam.

  4. Mnie mój od ponad dwudziestu lat przyjaciel indyjski uczył bez namaczania i bez płukania… w proporcjach 1szkl ryżu/1,5 szkl wody … do tego ze 2-3 łyżki oleju i sól do smaku. Gotuje się do wchłonięcia wody, potem odstawia i nakrywa ręcznikiem kuchennym garnek na 5-10 min. I od 20 lat nie zdarzyło się, żeby się nie udał 🙂

  5. Dzięki za przepis. Ryż ugotował się idealnie,sypki i bardzo delikatny. Pewnie to także zasługa ryżu z Iranu, zakupionego w specjalistycznym sklepie.

  6. Mam pytanie. Gotuję zazwyczaj dla 4 osób, zatem używam 4x po pół szklanki ryżu, co daje 2 pełne szklanki ryżu. Ile powinnam użyć wody, czy „część” to 1 połowa szklanki, czy cała szklanka?

  7. Mam ryż Basmati dojrzewający 12 miesięcy, ugotowałam bez namaczania 2:1, wyszedł sypki, wręcz suchy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: