Raita, czyli rodzaj jogurtowego sosu – dipu, jest nieodzownym składnikiem indyjskiego posiłku. Sos na bazie jogurtu serwowany jest często jako dodatek do pikantnych dań curry. Orzeźwiający jogurt świetnie komponuje się z potrawami indyjskiej kuchni, łagodząc ich ostry smak.
Oto prosty przepis na pyszną raitę ogórkowo-miętową:
Jogurtowy dip z ogórkiem i miętą (Cucumber-mint Raita)
Składniki/Ingredients:
- 200 gramów jogurtu naturalnego
- 1 duży ogórek
- 10-15 listków mięty
- szczypta mielonego kminu rzymskiego
- szczypta chili
- szczypta soli (można użyć soli kala namak)
Przygotowanie/Preparation:
- Ogórek obieramy, przekrawamy wzdłuż, łyżeczką usuwamy pestki, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Starty ogórek odciskamy z soku.
- Miętę drobno kroimy.
- Do jogurtu dodajemy ogórek i miętę, mieszamy, solimy do smaku.
- Posypujemy kminem i chili.
- Wkładamy na godzinę do lodówki.
Smacznego!
Kilkukrotnie przygotowywałem już ten dip i zawsze jedząc go jestem wniebowzięty. Cudowny smak. Ostatnio podałem go do piersi z kurczaka w curry i chlebka naan. Palce lizać. można by jeść i jeść. Jutro ta potrawa zawita u mnie na stole, witając gości. Pozdrawiam serdecznie i czekam na więcej przepisów.
Również pozdrawiam.