Wszystkim chyba słowo „curry” kojarzy się natychmiast z kuchnią indyjską. Czy jednak tak naprawdę wiemy, co ono oznacza? Czy „kurczak w sosie curry” to znaczy to samo, co „curry z kurczaka”?
W odniesieniu do kuchni indyjskiej określenie to funkcjonuje w trzech różnych znaczeniach.
Pierwsze znaczenie, najbardziej rozpoznawalne na świecie, to określenie typu dania wywodzącego się z Azji, będącego pikantnym sosem z warzywami lub mięsem. Dla przeciętnego mieszkańca Zachodu praktycznie każde danie indyjskie serwowane w formie sosu to po prostu curry.
Pochodzenie tego słowa nie jest do końca wyjaśnione, najbardziej popularna teoria na ten temat znajduje jego źródło w języku tamilskim, w którym istnieje słowo „kari” oznaczające właśnie ostry sos.
Słowem „curry” określamy również mieszankę sproszkowanych przypraw, dodawaną do różnych potraw, nie tylko indyjskich. Ciekawe jest, że w tradycyjnej kuchni indyjskiej przyprawa taka praktycznie nie była znana, a do doprawiania potraw używane były raczej osobne składniki, bądź masale – mieszanki przypraw odpowiednie dla danego dania. Masale przygotowywane są zazwyczaj na bieżąco, różnią się od siebie w zależności od regionu i indywidualnych preferencji kucharza. Przyprawę curry rozpowszechnili Brytyjczycy w czasach kolonialnych, przywożąć z Indii gotowy „proszek do przygotowania potrawy curry – curry powder”.
Podstawowymi składnikami typowej mieszanki przyprawowej są najczęściej: kolendra, kozieradka, kurkuma, kmin rzymski i chili.
Odmianą sproszkowanej przyprawy curry jest tak zwana „Madras curry”, zazwyczaj jest bardziej ostra od mieszanki przypraw w wersji „standardowej”.
Ta mieszanka przypraw w handlu może również występować w formie pasty, należy tutaj zwrócić uwagę, że popularne w kuchni tajskiej pasty „zielona pasta curry” i „czerwona pasta curry” są mieszankami przypraw zdecydowanie różnymi od tych używanych przy przygotowywaniu dań kuchni indyjskiej.
W swoim trzecim znaczeniu słowo „curry” oznacza liście tropikalnego drzewa Murraya koenigii. Bardzo aromatyczne liście powszechnie stosowane są do przyprawiania potraw w przepisach pochodzących przede wszystkim z południa Indii i Sri Lanki. Liście curry nadają daniom charakterystyczny niepowtarzalny zapach i smak.
Zapraszam do wypróbowania przepisów na curry, z dodatkiem curry lub bez 🙂
Jakiś czas temu znajoma Hinduska stwierdziła będąc u mnie, że moje przyprawy to masala, a nie curry i że curry to dopiero danie z mięsem lub warzywami i masalą – i takie mi ugotowała. A co do liści – ostatnio na Kuchnia+ oglądałam program ze Sri Lanki, gdzie kucharz dodawał zielone liście curry do potrawy. Miałam w związku z tym wszystkim trochę pomieszanie z poplątaniem w głowie, a ta stronka nareszcie wyjaśniła, o co chodzi z tym curry. Dziękuję za zwięzły i rzetelny opis:)
Pozdrawiam 🙂
Ej, ja chce być Twoją żoną! A tak serio, gdzie najlepiej szukać tych wszystkich nietypowych dodatków, przypraw?
Takiej propozycji jeszcze nie miałem 🙂 Odezwę się, gdybym miał przechodzić na islam 🙂
Wszystkie przyprawy można kupić w internecie, jest parę dobrze zaopatrzonych sklepów, coraz częściej też indyjskie przyprawy pojawiają się w dużych marketach.