Przepis na bardzo popularne danie wegetariańskie pochodzące z północnych Indii. Świeży ser paneer w towarzystwie aromatycznych liści szpinaku z przyprawami.
Ser paneer ze szpinakiem ( Palak Paneer )
Składniki/Ingredients:
- 1/2 kilograma szpinaku
- 200 gramów sera paneer
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 papryczki chili
- 2 średnie pomidory
- 4 łyżki oleju
- sól do smaku
Przygotowanie/Preparation:
- Ser paneer kroimy w kostkę. Podsmażamy na 2 łyżkach oleju na lekko złoty kolor, odsączamy na papierowym ręczniku.
- Umyty szpinak wrzucamy na 1-2 minuty do wrzącej wody. Odcedzamy i płuczemy pod zimną bieżącą wodą, następnie rozdrobniamy go delikatnie w blenderze.
- Cebulę oraz chili siekamy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Pomidory kroimy w kostkę.
- Na reszcie oleju podsmażamy na lekko złoty kolor cebulę, dodajemy czosnek, imbir, mielony kmin - chwilę smażymy mieszając.
- Dodajemy pomidory i chili, dusimy wszystko kilka minut, aż pomidory zmiękną.
- Dodajemy szpinak i ser paneer, dusimy ok. 5 minut na małym ogniu. Solimy do smaku.
Można podawać z ryżem lub pieczywem.
Smacznego!
szpinak i paneer – pyszne połączenie!
Tego właśnie szukałam! Dzięki za przepis!
zamiast sera paneer uzyłem serka caprese. Dobrze wyszło.