Ser paneer ze szpinakiem (Palak Paneer)

Podziel się z innymi:

Przepis na bardzo popularne danie wegetariańskie pochodzące z północnych Indii. Świeży ser paneer w towarzystwie aromatycznych liści szpinaku z przyprawami.

Ser paneer ze szpinakiem ( Palak Paneer )
 
Składniki/Ingredients:
  • 1/2 kilograma szpinaku
  • 200 gramów sera paneer
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 papryczki chili
  • 2 średnie pomidory
  • 4 łyżki oleju
  • sól do smaku
Przygotowanie/Preparation:
  1. Ser paneer kroimy w kostkę. Podsmażamy na 2 łyżkach oleju na lekko złoty kolor, odsączamy na papierowym ręczniku.
  2. Umyty szpinak wrzucamy na 1-2 minuty do wrzącej wody. Odcedzamy i płuczemy pod zimną bieżącą wodą, następnie rozdrobniamy go delikatnie w blenderze.
  3. Cebulę oraz chili siekamy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Pomidory kroimy w kostkę.
  4. Na reszcie oleju podsmażamy na lekko złoty kolor cebulę, dodajemy czosnek, imbir, mielony kmin - chwilę smażymy mieszając.
  5. Dodajemy pomidory i chili, dusimy wszystko kilka minut, aż pomidory zmiękną.
  6. Dodajemy szpinak i ser paneer, dusimy ok. 5 minut na małym ogniu. Solimy do smaku.

Można podawać z ryżem lub pieczywem.

Smacznego!

ser paneer ze szpinakiem

Podziel się z innymi:

Komentarze

Ser paneer ze szpinakiem (Palak Paneer) — 3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: