Smażona makrela w czerwonej masali (Raechad Mackerel)

Podziel się z innymi:

Przepis na smażoną rybę z dodatkiem mieszanki przypraw zwanej raechad masala pochodzi z Goa, najmniejszego stanu Indii położonego na zachodnim wybrzeżu Półwyspu Indyjskiego, słynącego z przepięknych plaż. Od 1510 roku tereny Goa znajdowały się pod panowaniem portugalskim, a do Indii wróciły dopiero w 1961 roku. Obecność Portugalczyków wywarła znaczny wpływ na kuchnię goańską, wpływ ten szczególnie wyraźnie widoczny jest w potrawach przygotowywanych przez zamieszkujących tam licznie chrześcijan.

Ryba raechad jest jednym z najbardziej znanych dań tego regionu. Nazwa potrawy, a także zastosowanej w niej mieszanki przypraw wywodzi się od portugalskiego słowa recheado, czyli „nadziewać”. Do przyrządzenia tego pysznego, aromatycznego dania najczęściej używa się makreli, lecz z powodzeniem można w tym celu wykorzystać każdą inną rybę.

Smażona makrela w czerwonej masali (Raechad Mackerel)
 
Składniki/Ingredients:
  • 4 niewielkie makrele
  • mąka
  • olej do smażenia
składniki raechad masala:
  • 10-12 suszonych kaszmirskich papryczek chili
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • 8-10 ząbków czosnku
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • pulpa tamaryndowa (kawałek wielkości kurzego jaja)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 cm kawałek cynamonu
  • 5-6 goździków
  • 2 łyżki octu
Przygotowanie/Preparation:
  1. Rybę oprawiamy, nożem wykonujemy po kilka nacięć w skórze.
  2. Wszystkie składniki masali mielemy w młynku do przypraw lub rozgniatamy w moździerzu, następnie do rozdrobnionych przypraw dodajemy ocet, powinniśmy uzyskać średnio gęstą pastę.
  3. Otrzymaną mieszanką przypraw nacieramy rybę ( na zewnątrz i w środku ), zostawiamy na około pół godziny.
  4. Zamarynowaną tak rybę oprószamy mąką i smażymy na oleju.

Uwaga: Kaszmirskie papryczki chili nie są szczególnie ostre, stosuje się je głównie do nadania potrawom czerwonego koloru. Jeżeli nie dysponujemy takimi papryczkami, możemy zastąpić je zwykłym chili i słodką mieloną papryką w proporcjach 1:5.

Smacznego!

makrela raechad

Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: