Przepis na smażoną rybę z dodatkiem mieszanki przypraw zwanej raechad masala pochodzi z Goa, najmniejszego stanu Indii położonego na zachodnim wybrzeżu Półwyspu Indyjskiego, słynącego z przepięknych plaż. Od 1510 roku tereny Goa znajdowały się pod panowaniem portugalskim, a do Indii wróciły dopiero w 1961 roku. Obecność Portugalczyków wywarła znaczny wpływ na kuchnię goańską, wpływ ten szczególnie wyraźnie widoczny jest w potrawach przygotowywanych przez zamieszkujących tam licznie chrześcijan.
Ryba raechad jest jednym z najbardziej znanych dań tego regionu. Nazwa potrawy, a także zastosowanej w niej mieszanki przypraw wywodzi się od portugalskiego słowa recheado, czyli „nadziewać”. Do przyrządzenia tego pysznego, aromatycznego dania najczęściej używa się makreli, lecz z powodzeniem można w tym celu wykorzystać każdą inną rybę.
- 4 niewielkie makrele
- mąka
- olej do smażenia
- 10-12 suszonych kaszmirskich papryczek chili
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
- 8-10 ząbków czosnku
- pół łyżeczki mielonej kurkumy
- pulpa tamaryndowa (kawałek wielkości kurzego jaja)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 cm kawałek cynamonu
- 5-6 goździków
- 2 łyżki octu
- Rybę oprawiamy, nożem wykonujemy po kilka nacięć w skórze.
- Wszystkie składniki masali mielemy w młynku do przypraw lub rozgniatamy w moździerzu, następnie do rozdrobnionych przypraw dodajemy ocet, powinniśmy uzyskać średnio gęstą pastę.
- Otrzymaną mieszanką przypraw nacieramy rybę ( na zewnątrz i w środku ), zostawiamy na około pół godziny.
- Zamarynowaną tak rybę oprószamy mąką i smażymy na oleju.
Uwaga: Kaszmirskie papryczki chili nie są szczególnie ostre, stosuje się je głównie do nadania potrawom czerwonego koloru. Jeżeli nie dysponujemy takimi papryczkami, możemy zastąpić je zwykłym chili i słodką mieloną papryką w proporcjach 1:5.
Smacznego!