Chutney daktylowo-tamaryndowy (Dates-Tamarind Chutney)

Podziel się z innymi:

Pikantny słodko-kwaśny sos przygotowywany z daktyli i pulpy tamaryndowej jest nieodzownym dodatkiem podawanym do popularnych indyjskich przekąsek, takich jak pakora czy aloo tikki.

Chutney daktylowo-tamaryndowy (Dates-Tamarind Chutney)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 szklanka daktyli
  • pół szklanki pulpy tamaryndowej
  • pół szklanki cukru (najlepiej brązowego)
  • pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • szczypta mielonego chili
  • szczypta soli ( można użyć czarnej soli kala namak )
  • 2 szklanki wody
Przygotowanie/Preparation:
  1. Nasiona kminu prażymy przez chwilę na patelni, po czym rozgniatamy na proszek w moździerzu.
  2. Z daktyli oraz pulpy tamaryndowej usuwamy pestki.
  3. Oczyszczony tamarynd i daktyle zalewamy dwiema szklankami gorącej wody, dodajemy cukier, gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu, aż daktyle zmiękną i płyn zacznie gęstnieć.
  4. Dodajemy sproszkowane przyprawy, zostawiamy do ostygnięcia.
  5. Miksujemy na jednolitą masę, w razie potrzeby redukujemy nadmiar wody, podgrzewając na małym ogniu.

Smacznego!

chutney daktylowo-tamaryndowy

Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: