Przepis na puszyste chlebki bhatura wywodzi się z Pendżabu, historycznej krainy leżącej dziś na pograniczu indyjsko – pakistańskim. Smażone w głębokim oleju złociste pszenne chleby są tradycyjnie jadane na śniadanie w zestawie z chole – pikantnym curry przygotowanym z ciecierzycy. Taki zestaw śniadaniowy nazywany Chole Bhature jest bardzo popularny w całych północnych Indiach.
Wizualnie bhatury przypominają inne indyjskie chleby – puri, gdyż tak jak one, efektownie nadymają się podczas smażenia. Jednak podczas gdy chlebki puri przygotowuje się głównie z mąki pełnoziarnistej (atta), bhatury przyrządza się z białej mąki (maida), a ciasto pozostawia się do fermentacji z dodatkiem jogurtu i środka spulchniającego (drożdży bądź proszku do pieczenia), dzięki temu pod chrupiącą skórką bhatury mają bardziej puszystą strukturę, niż puri.
Zapraszam do wypróbowania przepisu na północnoindyjskie chlebki bhatura:
- 2 szklanki białej mąki pszennej
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju
- pół łyżeczki suszonych drożdży albo 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- trochę letniej wody (niecałe pół szklanki)
- opcjonalnie dwie łyżki semoliny (kaszki z pszenicy durum)
- olej do głębokiego smażenia
- Do mąki dodajemy jogurt, cukier, sól, semolinę, proszek do pieczenia bądź drożdże i olej.
- Mieszamy wszystkie składniki.
- Powoli dodając wodę, zarabiamy ciasto. Po kilkuminutowym zagniataniu powinniśmy uzyskać miękkie elastyczne ciasto.
- Zostawiamy na godzinę przykryte ściereczką.
- Dzielimy na 8 części. Formujemy w kulki.
- Kulki z ciasta rozwałkowujemy na natłuszczonej desce na placki o grubości 1-2 milimetry.
- W rondlu rozgrzewamy olej.
- Chlebki smażymy pojedynczo:: wkładamy do rozgrzanego oleju, łyżką przytrzymujemy placek pod powierzchnią, aż napuchnie; następnie odwracamy i smażymy z drugiej strony.
Tradycyjnie podajemy z curry z ciecierzycy.
Smacznego!
Super, ale brakuje mi tu jednej przyprawy – kumin.
Czy ciasto kiedy jest zostawione pod ścierka na godzinę powinno urosnąć? Czy chodzi tylko o fermentację?
Dzisiaj próbuje pierwszy raz robic🙂
Troszkę urośnie.