Ryż z kminem ( Jeera rice ) – popularna potrawa z północnych Indii, bardzo prosta w przygotowaniu, przyrządzana jako codzienne danie z ryżu.
Ryż z kminem ( Jeera Rice )
Składniki/Ingredients:
- 1 szklanka ryżu basmati
- 2.5 szklanki wody
- sól do smaku ( 1/2 łyżeczki )
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżeczki ziaren kminu
- 1 duża cebula
- kilka liści kolendry
opcjonalnie można dodać:
- 2 goździki
- 1 kawałek cynamonu
- 1 liść laurowy
Przygotowanie/Preparation:
- Ryż płuczemy pod bieżącą wodą.
- Gotujemy ryż w dwóch szklankach posolonej wody, aż będzie prawie miękki – ale nie całkowicie ugotowany ( 5 minut ) – następnie odcedzamy.
- Podgrzewamy olej na dużej patelni, wrzucamy posiekaną drobno cebulę i smażymy na lekko złoty kolor.
- Wrzucamy na patelnię nasiona kminu ( w opcji można dodać liść laurowy, cynamon i goździki ), smażymy przez chwilę dla wydobycia aromatu, mieszając.
- Dodajemy ryż, wlewamy pół szklanki wody i wszystko mieszamy.
- Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż woda zostanie wchłonięta.
- Gotowe danie możemy przybrać listkami kolendry.
Smacznego!