Bonda z ziemniaków ( Aloo bonda ) – popularna przekąska w postaci kulek z ciasta z nadzieniem na bazie ziemniaków. Bondy występują w wielu wariantach, każdy może eksperymentować z doprawieniem nadzienia na swój własny sposób.
Oto przepis na klasyczne aloo bonda:
Bonda z ziemniaków ( Aloo Bonda )
Składniki/Ingredients:
nadzienie:
- 3 - 4 ziemniaki
- 1/2 łyżeczki ziaren kminu
- 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
- kilka liści curry
- 1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej
- 2 małe zielone chili
- 3 - 4 gałązki natki kolendry
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól do smaku ( około 1 łyżeczki )
ciasto:
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- woda
- olej do smażenia
Przygotowanie/Preparation:
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy, następnie rozgniatamy.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, siekamy papryczki chili i listki kolendry.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i lekko podsmażamy. Dodajemy ziarna gorczycy i kminu oraz listki curry. Smażymy przez chwilę, aż gorczyca zacznie "strzelać", następnie dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i mieszamy.
- Dodajemy cebulę z przyprawami oraz kurkumę i natkę kolendry do zgniecionych ziemniaków. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą do smaku.
- Z uzyskanego nadzienia formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej.
- Do sypkich składników ciasta dodajemy wodę mieszając aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
- Kulki z masy ziemniaczanej zanurzamy w cieście i smażymy w głębokim oleju na złoty kolor. Wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem dla pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!
Bardzo ciekawy przepis. 🙂
czytam i smaku sobie nie wyobrazam trzeba sprobowac