Ryż z kminem (Jeera Rice)

Podziel się z innymi:

Ryż z kminem ( Jeera rice ) – popularna potrawa z północnych Indii, bardzo prosta w przygotowaniu, przyrządzana jako codzienne danie z ryżu.

Ryż z kminem ( Jeera Rice )
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 2.5 szklanki wody
  • sól do smaku ( 1/2 łyżeczki )
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżeczki ziaren kminu
  • 1 duża cebula
  • kilka liści kolendry
opcjonalnie można dodać:
  • 2 goździki
  • 1 kawałek cynamonu
  • 1 liść laurowy
Przygotowanie/Preparation:
  1. Ryż płuczemy pod bieżącą wodą.
  2. Gotujemy ryż w dwóch szklankach posolonej wody, aż będzie prawie miękki – ale nie całkowicie ugotowany ( 5 minut ) – następnie odcedzamy.
  3. Podgrzewamy olej na dużej patelni, wrzucamy posiekaną drobno cebulę i smażymy na lekko złoty kolor.
  4. Wrzucamy na patelnię nasiona kminu ( w opcji można dodać liść laurowy, cynamon i goździki ), smażymy przez chwilę dla wydobycia aromatu, mieszając.
  5. Dodajemy ryż, wlewamy pół szklanki wody i wszystko mieszamy.
  6. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż woda zostanie wchłonięta.
  7. Gotowe danie możemy przybrać listkami kolendry.

Smacznego!

ryż z kminem

Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: