Tindora – tak w języku hindi nazywa się owoce pnącza z rodziny dyniowatych noszącego łacińską nazwę Coccinia grandis. W języku angielskim poprzez swe podobieństwo do bluszczu określana jest ona jako Ivy Gourd, polska nazwa odnaleziona w jednym poważnym źródle jest bezpośrednim tłumaczeniem nazwy angielskiej – tykwa bluszczowa. Owoce tindory żartobliwie nazywa się również „gentelman’s toes” jako porównanie do okry (nazywanej lady’s fingers).
![owoce tindory owoce tindory](https://smak-indii.pl/wp-content/uploads/2016/04/tindora2.jpg)
owoce tindory
Roślina pochodzi prawdopodobnie ze środkowej Afryki lub południowej Azji. Fakt, że od dawnych czasów wykorzystywana była przez człowieka, jej niezbyt duże wymagania oraz niesłychana łatwość, z jaką się rozsiewa spowodowała, że dziś tereny występowania tego tropikalnego pnącza rozciągają się od Afryki poprzez południową Azję, wyspy Pacyfiku oraz północną Australię aż po Teksas i Florydę. Tindora tak jak bluszcz porasta inne rośliny, a tworząc gęste parawany z liści odbiera im światło słoneczne i składniki pokarmowe, z czasem doprowadzając do ich obumarcia. Duża inwazyjność tindory stanowi niebezpieczeństwo dla lokalnych gatunków i z tego powodu w niektórych regionach zabrania się jej uprawy (Hawaje, część Australii).
![niedojrzały owoc po przekrojeniu niedojrzały owoc po przekrojeniu](https://smak-indii.pl/wp-content/uploads/2016/04/tindora5.jpg)
niedojrzały owoc po przekrojeniu
Owoce tindory są powszechnie znane na terenie całych Indii i wykorzystywane w stanie niedojrzałym jako popularne warzywo. W zależności od regionu Indii mogą być określane jako: kundru, tondli, tendli, kovai, kovakkai, manoli, bimbi, dondakaya. Zielone niedojrzałe owoce tindory wyglądem przypominają małe ogórki i podobnie jak ogórek pod skórką skrywają kruchy soczysty miąższ i wiele drobnych nasion. W postaci ugotowanej lub krótko smażonej używa się ich do przyrządzania różnego rodzaju potraw typu curry, pikli i chutneyów. W trakcie dojrzewania nasiona i miąższ nabierają żywoczerwonej barwy a owoce robią się kwaśne. W całkiem dojrzałych owocach skórka mięknie i również czerwienieje. Tindorę można jeść na surowo, przyrządza się z niej sałatki, oprócz owoców jadane są również liście i młode pędy.
![dojrzewający owoc tindory w miarę dojrzewania miąższ owocu nabiera czerwonej barwy](https://smak-indii.pl/wp-content/uploads/2016/04/tindora6.jpg)
w miarę dojrzewania miąższ owocu nabiera czerwonej barwy
Tindora jest bogatym źródłem beta karotenu i witaminy C, wyciąg z liści stosowany jest w medycynie ludowej przy leczeniu wielu dolegliwości. Przypisuje mu się między innymi właściwości przeciwzapalne, obniżające ciśnienie oraz poziom glukozy we krwi.