Moringa olejodajna (Drumstick)

Jednym z charakterystycznych produktów obecnych na indyjskich stoiskach z warzywami są cienkie zielone kilkudziesięciocentymetrowe „pałki”. Są to niedojrzałe owoce moringi olejodajnej Moringa oleifera, drzewa z rodziny moringowatych, nazywane po angielsku „drumsticks” (pałeczki). Moringę nazywa się również drzewem chrzanowym (horseradish tree) ze … Czytaj dalej

Tindora (Ivy Gourd)

Tindora – tak w języku hindi nazywa się owoce pnącza z rodziny dyniowatych noszącego łacińską nazwę Coccinia grandis. W języku angielskim poprzez swe podobieństwo do bluszczu określana jest ona jako Ivy Gourd, polska nazwa odnaleziona w jednym poważnym źródle jest bezpośrednim tłumaczeniem nazwy angielskiej … Czytaj dalej

Gurdlina wężowa (Snake Gourd)

Przechodząc obok straganów z warzywami na indyjskich targowiskach nie sposób nie zwrócić uwagi na długie jasnozielone „rury” niepodobne do żadnego europejskiego warzywa. To tak zwany „Snake Gourd” – owoc pochodzącej z rodziny dyniowatych rośliny Trichosanthes cucumerina. Polska nazwa tego wywodzącego … Czytaj dalej

Gorzki melon

Gorzki melon to owoc rośliny Momordica charantia, po polsku nazywanej przepęklą ogórkowatą (również balsamką ogórkowatą), pnącza z rodziny dyniowatych pochodzącego z terenów Indii. Obecnie roślina ta uprawiana jest jako warzywo w wielu regionach świata. Przepisy z użyciem owoców przepękli popularne są szczególnie w kuchniach … Czytaj dalej