Warzywo nazywane po angielsku ash gourd albo winter melon nosi polską botaniczną nazwę beninkaza szorstka (łac. Benincasa hispida). Beninkaza potocznie określana jest również jako biała dynia lub zimowy melon. Ta należąca do rodziny dyniowatych roślina wywodząca się z terenów południowo-wschodniej Azji uprawiana … Czytaj dalej
Kategoria: Indyjskie warzywa
Jednym z charakterystycznych produktów obecnych na indyjskich stoiskach z warzywami są cienkie zielone kilkudziesięciocentymetrowe „pałki”. Są to niedojrzałe owoce moringi olejodajnej Moringa oleifera, drzewa z rodziny moringowatych, nazywane po angielsku „drumsticks” (pałeczki). Moringę nazywa się również drzewem chrzanowym (horseradish tree) ze … Czytaj dalej
Tindora – tak w języku hindi nazywa się owoce pnącza z rodziny dyniowatych noszącego łacińską nazwę Coccinia grandis. W języku angielskim poprzez swe podobieństwo do bluszczu określana jest ona jako Ivy Gourd, polska nazwa odnaleziona w jednym poważnym źródle jest bezpośrednim tłumaczeniem nazwy angielskiej … Czytaj dalej
Jednym z przedstawicieli licznej rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae), którego owoc jest powszechnie jedzony w Indiach jako warzywo, jest trukwa (inna polska nazwa tej rośliny to „gąbczak”). Angielska nazwa Ridge Gourd odnosi się do gatunku trukwy najbardziej rozpowszechnionego w kuchni indyjskiej – … Czytaj dalej
Przechodząc obok straganów z warzywami na indyjskich targowiskach nie sposób nie zwrócić uwagi na długie jasnozielone „rury” niepodobne do żadnego europejskiego warzywa. To tak zwany „Snake Gourd” – owoc pochodzącej z rodziny dyniowatych rośliny Trichosanthes cucumerina. Polska nazwa tego wywodzącego … Czytaj dalej
Gorzki melon to owoc rośliny Momordica charantia, po polsku nazywanej przepęklą ogórkowatą (również balsamką ogórkowatą), pnącza z rodziny dyniowatych pochodzącego z terenów Indii. Obecnie roślina ta uprawiana jest jako warzywo w wielu regionach świata. Przepisy z użyciem owoców przepękli popularne są szczególnie w kuchniach … Czytaj dalej