Jogurtowy dip z ogórkiem i miętą (Cucumber-mint Raita)

Podziel się z innymi:

Raita, czyli rodzaj jogurtowego sosu – dipu, jest nieodzownym składnikiem indyjskiego posiłku. Sos na bazie jogurtu serwowany jest często jako dodatek do pikantnych dań curry. Orzeźwiający jogurt świetnie komponuje się z potrawami indyjskiej kuchni, łagodząc ich ostry smak.

Oto prosty przepis na pyszną raitę ogórkowo-miętową:

Jogurtowy dip z ogórkiem i miętą (Cucumber-mint Raita)
 
Składniki/Ingredients:
  • 200 gramów jogurtu naturalnego
  • 1 duży ogórek
  • 10-15 listków mięty
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego
  • szczypta chili
  • szczypta soli (można użyć soli kala namak)
Przygotowanie/Preparation:
  1. Ogórek obieramy, przekrawamy wzdłuż, łyżeczką usuwamy pestki, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Starty ogórek odciskamy z soku.
  3. Miętę drobno kroimy.
  4. Do jogurtu dodajemy ogórek i miętę, mieszamy, solimy do smaku.
  5. Posypujemy kminem i chili.
  6. Wkładamy na godzinę do lodówki.

Smacznego!

raita ogórkowo-miętowa

Podziel się z innymi:

Komentarze

Jogurtowy dip z ogórkiem i miętą (Cucumber-mint Raita) — 2 komentarze

  1. Kilkukrotnie przygotowywałem już ten dip i zawsze jedząc go jestem wniebowzięty. Cudowny smak. Ostatnio podałem go do piersi z kurczaka w curry i chlebka naan. Palce lizać. można by jeść i jeść. Jutro ta potrawa zawita u mnie na stole, witając gości. Pozdrawiam serdecznie i czekam na więcej przepisów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: