Przepis na smażone sardynki pochodzący ze stanu Kerala położonego na południu Indii. Dzięki temu, że wody Oceanu Indyjskiego u wybrzeży Kerali obfitują w te ryby, potrawy z sardynek przygotowywane są często w wielu domach jako prosty codzienny posiłek.
Bardzo prosty przepis na aromatyczne, pikantne, chrupiące sardynki jest na pewno wart wypróbowania i w naszej kuchni. Idealne jako przekąska do piwa.
Smażone sardynki z Kerali
Składniki/Ingredients:
- 8 - 10 sardynek
- 1 łyżeczka chili
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczkę pasty czosnkowo-imbirowej
- olej do smażenia (najlepiej kokosowy, ale można użyć też innego)
Przygotowanie/Preparation:
- Sardynki oprawiamy i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
- Nożem robimy po trzy nacięcia w skórze z obu stron.
- Z chili, pieprzu, kurkumy, soli, czosnku, imbiru i soku z cytryny robimy pastę, którą nacieramy ryby. Jeżeli pasta jest za gęsta, możemy dodać troszeczkę wody.
- Rybki pozostawiamy do zamarynowania na około pół godziny.
- Smażymy na oleju około 4-5 minut z każdej strony. Do oleju możemy dorzucić kilka listków curry.
Smacznego!
Uwielbiam frytowane sardynki. Wczoraj nawet u siebie też je dodałam ;P Pozdrawiam
nigdy nie jadałam – ale świetnie się zapowiadają!