Pierożki samosa są bardzo popularną przekąską kuchni indyjskiej. Pierożki wypełnione mogą być zarówno warzywnym jak i mięsnym nadzieniem, również ciasto, z którego robi się samosy, może występować w kilku wariantach. Samosa z Pendżabu (Punjabi Samosa) są tradycyjnie nadziewane farszem, którego podstawą są gotowane ziemniaki i zielony groszek. Przyprawione na ostro nadzienie i delikatne kruche ciasto tworzą bardzo smaczną kompozycję, wartą wypróbowania w naszej kuchni.
Pierożki samosa z Pendżabu (Punjabi Samosa)
Składniki/Ingredients:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki ciepłego oleju
- około 3 łyżek wody
- pół łyżeczki soli
Nadzienie:
- 2 ziemniaki ugotowane i rozgniecione
- 1/2 szklanki zielonego ugotowanego groszku ( może być groszek z puszki )
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki nasion gorczycy
- 1/2 łyżeczki ziaren kminu
- 1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej (lub ząbek czosnku i około 2 cm korzenia imbiru)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki Garam Masala
- sól do smaku (około 1 łyżeczki)
- 1 łyżeczka sproszkowanego chili lub 2 drobno posiekane zielone papryczki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki kolendry
- opcjonalnie pół łyżeczki ziaren kopru włoskiego
- opcjonalnie kilka liści curry
Przygotowanie/Preparation:
- Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy ciepły olej. Mieszamy wszystko i dolewając powoli wody, zagniatamy ciasto. Powinno być średnio miękkie i elastyczne.
- Ciasto zostawiamy pod przykryciem na około 20 minut.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Do cebuli dodajemy ziarna kminu i gorczycy oraz liście curry, smażymy wszystko razem przez chwilę dla wydobycia aromatu. Następnie dodajemy pastę czosnkowo-imbirową (lub czosnek i imbir), chili, kurkumę, sól oraz Garam Masala, mieszamy.
- Dodajemy ziemniaki, zielony groszek, natkę kolendry i sok z cytryny. Wszystko razem chwilę smażymy, dokładnie mieszając.
- Z ciasta formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej. Każdą kulkę rozwałkowujemy na placek o średnicy około 15 centymetrów. Placek przecinamy nożem po średnicy - otrzymujemy dwie połówki koła. Z takiej połówki placka formujemy stożek, sklejając ze sobą proste brzegi- otrzymujemy coś w kształcie rożka do lodów. Do środka wkładamy nadzienie i dokładnie zaklejamy górę pierożka. Pierożek delikatnie przyciskamy do podłoża, formując czworościan (coś w rodzaju piramidki o trójkątnej podstawie).
- Samosy smażymy po kilka minut w głębokim oleju, aż będą jasnozłote. Osączamy na papierowym ręczniku.
Smacznego!
o i u Ciebie samosy, pyszne, prawda? Fajna stronka, lubię takie nieco inne smaki, pozdrawiam 🙂
Samosy są zdecydowanie super!
Ooo nigdy nie jadłam takich pierożków, a zawsze chciałam spróbować. Co czuję, że jutro pojawią się w mojej kuchni.:)
Kocham i wielbię samosy. Polecam z sosem z pomidorów i soku pomarańczowego. Idealnie się komponują.
Strona strasznie mi się podoba, na pewno będę zaglądać szczególnie na dział wegetariańskie dania.
Dzięki, zapraszam.
Właśnie będę podchodzić do tych pierożków niedługo. Jadłam w restauracjach i uwielbiam, ale teraz będę testować samodzielne wykonanie. Przepis mam chyba podobny do Twojego 🙂
A jak robisz takie kruche ciasto, że Ci się trzyma razem?
Nie ma z nim problemu, trzeba chwilę wyrabiać. Wychodzi tłuste, elastyczne ciasto.
Rewelacyjny przepis, właśnie zajadam się pysznymi samosami. Brakuje mi tylko jakiegoś sosu.. właśnie, jaki sos zaproponowałbyś do tego dania? Najlepiej wegański 🙂
Sos albo zielony: kolendrowo-miętowy z czosnkiem, albo czerwony: kwaśno-słodki – tamaryndowy z chili i kminem.
Jakiej maki używasz? Atta czy zwykłej pszennej?
Zwykłej białej.