Smażone sardynki z Kerali

Podziel się z innymi:

Przepis na smażone sardynki pochodzący ze stanu Kerala położonego na południu Indii. Dzięki temu, że wody Oceanu Indyjskiego u wybrzeży Kerali obfitują w te ryby, potrawy z sardynek przygotowywane są często w wielu domach jako prosty codzienny posiłek.

Bardzo prosty przepis na aromatyczne, pikantne, chrupiące sardynki jest na pewno wart wypróbowania i w naszej kuchni. Idealne jako przekąska do piwa.

Smażone sardynki z Kerali
 
Składniki/Ingredients:
  • 8 - 10 sardynek
  • 1 łyżeczka chili
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczkę pasty czosnkowo-imbirowej
  • olej do smażenia (najlepiej kokosowy, ale można użyć też innego)
Przygotowanie/Preparation:
  1. Sardynki oprawiamy i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
  2. Nożem robimy po trzy nacięcia w skórze z obu stron.
  3. Z chili, pieprzu, kurkumy, soli, czosnku, imbiru i soku z cytryny robimy pastę, którą nacieramy ryby. Jeżeli pasta jest za gęsta, możemy dodać troszeczkę wody.
  4. Rybki pozostawiamy do zamarynowania na około pół godziny.
  5. Smażymy na oleju około 4-5 minut z każdej strony. Do oleju możemy dorzucić kilka listków curry.

Smacznego!

sardynki z Kerali

Podziel się z innymi:

Komentarze

Smażone sardynki z Kerali — 2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: