Kurczak z kozieradką (Methi Chicken – Murgh Methi) to popularne danie kuchni indyjskiej. Są to kawałki mięsa kurczaka duszone w delikatnym kremowym sosie z dodatkiem świeżych liści kozieradki. Oto przepis na pyszne i aromatyczne Murgh Methi:
Kurczak z kozieradką (Methi Chicken)
Składniki/Ingredients:
- 1 kilogram mięsa z kurczaka (może być cały kurczak pokrojony na niewielkie kawałki)
- 2 cebule
- 2 pomidory
- ok. 100g jogurtu naturalnego
- pęczek liści kozieradki
- 1 łyżeczka kminu
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka chili
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej (lub 2 ząbki czosnku i ok. 2 cm imbiru)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- kilka posiekanych listków kolendry
Przygotowanie/Preparation:
- Cebulę i pomidory drobno kroimy, liście kozieradki dokładnie myjemy, następnie siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy do zezłocenia.
- Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową (lub rozgnieciony czosnek i utarty korzeń imbiru), smażymy mieszając. Następnie dodajemy kmin, kolendrę, chili i kurkumę, mieszamy, smażymy wszystko razem jeszcze przez chwilę.
- Wrzucamy pokrojone pomidory, jogurt i sól, smażymy mieszając przez około 3 minuty. Dodajemy mięso, obsmażamy ze wszystkich stron.
- Wrzucamy kozieradkę, około pół szklanki wody, mieszamy - dusimy pod przykryciem aż kurczak będzie miękki.
- Dodajemy garam masala i jeszcze przez kilka minut smażymy bez pokrywki, żeby zredukować sos. Gotowe danie możemy posypać posiekaną kolendrą.
Smacznego!
Uwaga: Liście kozieradki zawierają w sobie naturalną goryczkę. Aby jej się pozbyć, posiekane listki posypujemy łyżeczką soli i odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie delikatnie odciskamy wytworzony sok, a kozieradkę przepłukujemy wodą.
Wygląda fantastycznie. Uwielbiam takie orientalne potrawy jeść i przyrządzać. Pachnie wtedy cudownie w kuchni. Skąd to zainteresowanie Indiami? Byleś w Indiach?
Próbuję różnych kuchni, ale indyjska urzekła mnie swoim zapachem. Mam znajomych Hindusów i kiedy jedzą to nie można przejść obojętnie. A najlepsze, że to takie zwyczajne potrawy z prostych składników.
Wygląda super ;D co prawda mam tylko nasiona kozieradki, ale spróbuję zrobić ;p
Proszę mi podpowiedzieć gdzie dostać świeże liście kozieradki!?
I czy ewentualnie mogę zastąpić je inną jej postacią? Jest sens? Jeśli tak to jaką?
Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź, bo muszę ogarnąć składniki do weekendu, generalnie większość mam, ale przyznam, że właśnie kozieradka mnie trochę wstrzymuje 😛
Powiem szczerze, że nie wiem – jestem od paru lat poza Polską 🙂 W sklepach z orientalnymi przyprawami można kupić suszone liście, tzw. kasuri methi.
Namierzyłem suszone liście w necie, ale w końcu się nie zdecydowałem, bo mam mało czasu i wcale nie tanie 😉 Jeszcze o świeże zawalczę może jutro na targu, ale nie sądzę, że je dostanę. Kupiłem za to Kozieradkę całą, którą pewnie będę musiał prawdopodobnie zmielić podobnie jak ostatnio robiłem to bodajże z kolendrą chyba w Jalfrezi. Czy jesteś w stanie mi podpowiedzieć dobry człowieku ilu tych mielonych nasionek użyć zamiast świeżych liści, żeby potrawa mi się udała? Żebym nie „przesmaczył” bądź nie dał za mało tylko było akurat? W przybliżeniu 🙂
Zakładam, że nie za wiele tu pomoże ich prażenie, bądź danie ich takie jakie są. Proszę doradź coś 🙂
Dzięki z góry!
Pozdrawiam
I tu mamy problem, bo nasiona mają trochę inny smak i aromat. Spróbuj ugotować coś innego – polecam kurczaka po keralsku 🙂 z mlekiem kokosowym. A może na próbę posiać trochę nasionek i poczekać: a nuż coś wyrośnie: 😉
Pozdrawiam
Kupilam wlasnie suszona kozieradke. Czy nalezy ja potraktowac tak samo jak swieza (posypac sola i odcisnac sok) czy w suszone nie ma juz tej goryczki (i soku)? Dzieki i pozdrawiam
Z suszoną kozieradką nie musimy robić nic – dodajemy około 2 łyżek i będzie ok :).
Zmiażdzyłem nasionka. Uparłem się i zrobiłem z taką. Było ok 🙂
W przyszłości ogarnę albo suszoną albo świeżą 😉
Pozdrawiam
I tak trzymać 🙂 Pozdrawiam
https://www.youtube.com/watch?v=QYi6sH1zKKc&ab_channel=Ranjita%27skitchenandgarden
EASY PEASY
Tez sie pochwale – zrobilam, bardzo smaczne i aromatyczne,jak wiele potraw z tej strony. Gratuluje pomyslu na strone, sa ciekawe informacje i dopracowane przepisy. Pozdrawiam.
Dzięki za miłe słowa. Pozdrawiam 🙂
Rewelacyjny kurczak (w prawdzie z suszoną kozieradką), chwalony przez rodowitego Bengalczyka.