Mleczne barfi ( Milk Burfi )

Podziel się z innymi:

Burfi (barfi) to tradycyjny smakołyk kuchni indyjskiej przygotowywany z okazji różnych uroczystości i świąt. Istnieje wiele przepisów na burfi, deser może być przyrządzany z użyciem rozmaitych składników. Oto najprostszy przepis na smaczne mleczne burfi z wykorzystaniem mleka w proszku.

5.0 from 1 reviews
Mleczne barfi (Milk Burfi)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki wody
  • dwie łyżki ghee ( masła )
opcjonalnie do burfi możemy dodać trochę kardamonu, mielone migdały lub pistacje.
Przygotowanie/Preparation:
  1. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mleko w proszku i podsmażamy na małym ogniu przez 2- 3 minuty. Odstawiamy na bok.
  2. Do rondla wsypujemy cukier i wlewamy pół szklanki wody. Podgrzewamy mieszając do uzyskania konsystencji "na nitkę", czyli do momentu, kiedy kropla syropu spuszczana z łyżeczki pozostawia za sobą "nitkę".
  3. Do uzyskanego syropu dodajemy powoli podsmażone mleko w proszku mieszając dla uniknięcia grudek.
  4. Wszystko razem podgrzewamy intensywnie mieszając, aż masa zgęstnieje.
  5. Wylewamy na wyłożoną pergaminem blaszkę do ostygnięcia, zmoczonym nożem wyrównujemy powierzchnię. Po ostygnięciu kroimy w romby.

Smacznego!

mleczne barfi

Indyjskie słodycze takie jak barfi, a także inne potrawy przygotowywane z okazji szczególnie uroczystych, na przykład ślubu, często dekorowane są metaliczną srebrzystą folią . Jest to tak zwany vark (varak), bardzo cienka warstwa czystego srebra (99.9%), służąca tradycyjnie w kuchni indyjskiej do nadania „królewskiego wyglądu” serwowanemu daniu. Takie srebrne przybranie nie ma smaku ani zapachu i jest jadalne. Należy jednak zwracać uwagę na źródło, z którego pochodzi vark, gdyż częste jest fałszowanie srebra dodatkiem innych metali, czasem toksycznych.

Podziel się z innymi:

Komentarze

Mleczne barfi ( Milk Burfi ) — 6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: