Burfi (barfi) to tradycyjny smakołyk kuchni indyjskiej przygotowywany z okazji różnych uroczystości i świąt. Istnieje wiele przepisów na burfi, deser może być przyrządzany z użyciem rozmaitych składników. Oto najprostszy przepis na smaczne mleczne burfi z wykorzystaniem mleka w proszku.
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki wody
- dwie łyżki ghee ( masła )
- Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mleko w proszku i podsmażamy na małym ogniu przez 2- 3 minuty. Odstawiamy na bok.
- Do rondla wsypujemy cukier i wlewamy pół szklanki wody. Podgrzewamy mieszając do uzyskania konsystencji "na nitkę", czyli do momentu, kiedy kropla syropu spuszczana z łyżeczki pozostawia za sobą "nitkę".
- Do uzyskanego syropu dodajemy powoli podsmażone mleko w proszku mieszając dla uniknięcia grudek.
- Wszystko razem podgrzewamy intensywnie mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Wylewamy na wyłożoną pergaminem blaszkę do ostygnięcia, zmoczonym nożem wyrównujemy powierzchnię. Po ostygnięciu kroimy w romby.
Smacznego!
Indyjskie słodycze takie jak barfi, a także inne potrawy przygotowywane z okazji szczególnie uroczystych, na przykład ślubu, często dekorowane są metaliczną srebrzystą folią . Jest to tak zwany vark (varak), bardzo cienka warstwa czystego srebra (99.9%), służąca tradycyjnie w kuchni indyjskiej do nadania „królewskiego wyglądu” serwowanemu daniu. Takie srebrne przybranie nie ma smaku ani zapachu i jest jadalne. Należy jednak zwracać uwagę na źródło, z którego pochodzi vark, gdyż częste jest fałszowanie srebra dodatkiem innych metali, czasem toksycznych.
Mocno mlekowoproszkowe, zdecydowanie mój smak <3
Można powiedzieć, że smakują jak krówki 🙂
Kolor i konsystencja przypomina chałwę!:)
Smakuje jak krowki 🙂 zaskoczenie 😉
Azy próbował ktoś dodać zmielonego sezamu, żeby w smaku przypominało chałwę?
Świetne! Łatwe do zrobienia a smakuje znakomicie 🙂