Kurczak z kozieradką ( Methi Chicken )

Podziel się z innymi:

Kurczak z kozieradką (Methi Chicken – Murgh Methi) to popularne danie kuchni indyjskiej. Są to kawałki mięsa kurczaka duszone w delikatnym kremowym sosie z dodatkiem świeżych liści kozieradki. Oto przepis na pyszne i aromatyczne Murgh Methi:

5.0 from 3 reviews
Kurczak z kozieradką (Methi Chicken)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kilogram mięsa z kurczaka (może być cały kurczak pokrojony na niewielkie kawałki)
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • ok. 100g jogurtu naturalnego
  • pęczek liści kozieradki
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka chili
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej (lub 2 ząbki czosnku i ok. 2 cm imbiru)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • kilka posiekanych listków kolendry
Przygotowanie/Preparation:
  1. Cebulę i pomidory drobno kroimy, liście kozieradki dokładnie myjemy, następnie siekamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy do zezłocenia.
  3. Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową (lub rozgnieciony czosnek i utarty korzeń imbiru), smażymy mieszając. Następnie dodajemy kmin, kolendrę, chili i kurkumę, mieszamy, smażymy wszystko razem jeszcze przez chwilę.
  4. Wrzucamy pokrojone pomidory, jogurt i sól, smażymy mieszając przez około 3 minuty. Dodajemy mięso, obsmażamy ze wszystkich stron.
  5. Wrzucamy kozieradkę, około pół szklanki wody, mieszamy - dusimy pod przykryciem aż kurczak będzie miękki.
  6. Dodajemy garam masala i jeszcze przez kilka minut smażymy bez pokrywki, żeby zredukować sos. Gotowe danie możemy posypać posiekaną kolendrą.

Smacznego!

Kurczak z kozieradką - popularne danie kuchni indyjskiej

Uwaga: Liście kozieradki zawierają w sobie naturalną goryczkę. Aby jej się pozbyć, posiekane listki posypujemy łyżeczką soli i odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie delikatnie odciskamy wytworzony sok, a kozieradkę przepłukujemy wodą.

Podziel się z innymi:

Komentarze

Kurczak z kozieradką ( Methi Chicken ) — 13 komentarzy

  1. Wygląda fantastycznie. Uwielbiam takie orientalne potrawy jeść i przyrządzać. Pachnie wtedy cudownie w kuchni. Skąd to zainteresowanie Indiami? Byleś w Indiach?

    • Próbuję różnych kuchni, ale indyjska urzekła mnie swoim zapachem. Mam znajomych Hindusów i kiedy jedzą to nie można przejść obojętnie. A najlepsze, że to takie zwyczajne potrawy z prostych składników.

  2. Proszę mi podpowiedzieć gdzie dostać świeże liście kozieradki!?
    I czy ewentualnie mogę zastąpić je inną jej postacią? Jest sens? Jeśli tak to jaką?
    Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź, bo muszę ogarnąć składniki do weekendu, generalnie większość mam, ale przyznam, że właśnie kozieradka mnie trochę wstrzymuje 😛

    • Powiem szczerze, że nie wiem – jestem od paru lat poza Polską 🙂 W sklepach z orientalnymi przyprawami można kupić suszone liście, tzw. kasuri methi.

  3. Namierzyłem suszone liście w necie, ale w końcu się nie zdecydowałem, bo mam mało czasu i wcale nie tanie 😉 Jeszcze o świeże zawalczę może jutro na targu, ale nie sądzę, że je dostanę. Kupiłem za to Kozieradkę całą, którą pewnie będę musiał prawdopodobnie zmielić podobnie jak ostatnio robiłem to bodajże z kolendrą chyba w Jalfrezi. Czy jesteś w stanie mi podpowiedzieć dobry człowieku ilu tych mielonych nasionek użyć zamiast świeżych liści, żeby potrawa mi się udała? Żebym nie “przesmaczył” bądź nie dał za mało tylko było akurat? W przybliżeniu 🙂
    Zakładam, że nie za wiele tu pomoże ich prażenie, bądź danie ich takie jakie są. Proszę doradź coś 🙂
    Dzięki z góry!
    Pozdrawiam

    • I tu mamy problem, bo nasiona mają trochę inny smak i aromat. Spróbuj ugotować coś innego – polecam kurczaka po keralsku 🙂 z mlekiem kokosowym. A może na próbę posiać trochę nasionek i poczekać: a nuż coś wyrośnie: 😉
      Pozdrawiam

  4. Kupilam wlasnie suszona kozieradke. Czy nalezy ja potraktowac tak samo jak swieza (posypac sola i odcisnac sok) czy w suszone nie ma juz tej goryczki (i soku)? Dzieki i pozdrawiam

  5. Zmiażdzyłem nasionka. Uparłem się i zrobiłem z taką. Było ok 🙂
    W przyszłości ogarnę albo suszoną albo świeżą 😉
    Pozdrawiam

  6. Tez sie pochwale – zrobilam, bardzo smaczne i aromatyczne,jak wiele potraw z tej strony. Gratuluje pomyslu na strone, sa ciekawe informacje i dopracowane przepisy. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: