Pikantny słodko-kwaśny sos przygotowywany z daktyli i pulpy tamaryndowej jest nieodzownym dodatkiem podawanym do popularnych indyjskich przekąsek, takich jak pakora czy aloo tikki.
Chutney daktylowo-tamaryndowy (Dates-Tamarind Chutney)
Składniki/Ingredients:
- 1 szklanka daktyli
- pół szklanki pulpy tamaryndowej
- pół szklanki cukru (najlepiej brązowego)
- pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- szczypta mielonego chili
- szczypta soli ( można użyć czarnej soli kala namak )
- 2 szklanki wody
Przygotowanie/Preparation:
- Nasiona kminu prażymy przez chwilę na patelni, po czym rozgniatamy na proszek w moździerzu.
- Z daktyli oraz pulpy tamaryndowej usuwamy pestki.
- Oczyszczony tamarynd i daktyle zalewamy dwiema szklankami gorącej wody, dodajemy cukier, gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu, aż daktyle zmiękną i płyn zacznie gęstnieć.
- Dodajemy sproszkowane przyprawy, zostawiamy do ostygnięcia.
- Miksujemy na jednolitą masę, w razie potrzeby redukujemy nadmiar wody, podgrzewając na małym ogniu.
Smacznego!