Pikantne, aromatyczne kotleciki przyrządzane z ugotowanych ziemniaków to bardzo popularna przekąska kuchni indyjskiej. Aloo Tikki serwowane są powszechnie z ulicznych straganów na ulicach indyjskich miast. To bardzo proste i szybkie w przyrządzeniu smaczne i pożywne danie podawane jest zwyczajowo w zestawie z chutneyami: miętowym lub tamaryndowym, kotlecikom ziemniaczanym towarzyszy często również chana masala (chole) czyli curry z ciecierzycy.
Kotleciki ziemniaczane (Aloo Tikki)
Składniki/Ingredients:
- 700 gramów ugotowanych ziemniaków ( trzy duże ziemniaki )
- 1/2 szklanki zielonego groszku - może być świeży albo mrożony
- 1 drobno posiekana zielona papryczka chili
- 2 łyżki posiekanej natki kolendry
- 1 łyżeczka utartego korzenia imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- sok z połówki cytryny
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli (można użyć soli kala namak)
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- olej do smażenia
Przygotowanie/Preparation:
- Zielony groszek gotujemy w wodzie przez około 5 minut.
- Ugotowane ziemniaki rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Z otrzymanej masy formujemy kulki wielkości kurzego jaja, następnie spłaszczamy je na kotleciki.
- Smażymy na oleju do zrumienienia z obu stron.
Smacznego!
Dzień dobry wszystkim zdjęcie aż kusi, żeby spróbować tych kotlecików ziemniaczanych wyglądają wręcz cudownie. Niewątpliwie musi to być niebo w gębie. Jest to jedno z najlepszych połączeń, jakie udało mi się ostatnio zobaczyć. Trzeba będzie tego spróbować kiedyś, ponieważ koło takiej potrawy nie można przejśc obojętnie pozdrawiam.
Kotleciki bardzo smaczne, ja dodałem trochę świeżo mielonego pieprzu.
Witam 🙂 zrobiłam dzisiaj te kotleciki i podczas smażenia mi się rozpłynęły na patelni tworząc jeden wielki placek. Co zrobiłam źle? Użyłam nowych ziemniaków (czy to ich wina za mało skrobi?) czy to wina za dużej ilości oleju do smażenia (olej sięgał do połowy kotlecików). Proszę o pomoc 🙂 Dodam, że inne przepisy wychodziły mi zawsze za pierwszym razem i były przepyszne. Pozdrawiam 🙂
Może rzeczywiście za mało skrobi 🙁
Też mi sięrozpłynęły na patelni a miałam bardzo skrobiowe ziemniaki…
175C taką temperaturę musi mieć olej w momencie wrzucania Aloo Tikki. Pozdrawiam 🙂