Mieszanka przypraw nazywana Chaat Masala (również Chat Masala) jest powszechnie używana w kuchni indyjskiej do doprawiania gotowych dań. W Indiach przyprawą tą posypuje się różnego rodzaju smażone przekąski typu pakora, grillowany drób, warzywa, sałatki a nawet owoce i owocowe koktaile. Odrobina kwaśno-słono-ostrej mieszanki chaat masala doskonale wydobywa i uwypukla smak dania.
Chaat masala jest nieodłącznym dodatkiem do sprzedawanych na ulicznych stoiskach rozmaitych szybkich przekąsek (takie przekąski określa się właśnie słowem chaat).
Podstawowymi elementami wchodzącymi w skład tej aromatycznej mieszanki są zwykle prażony kmin rzymski, odpowiadający za kwaśny smak amchur, czyli suszone niedojrzałe mango, czarny pieprz, suszony imbir oraz pachnąca jajkiem czarna sól kala namak.
W Indiach przyprawa Chaat Masala jest powszechnie dostępna w handlu. Dysponując potrzebnymi składnikami z łatwością możemy przygotować ją własnoręcznie w domu.
- 2 łyżki kminu rzymskiego
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżka amchur
- 1 łyżka soli kala namak
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1 łyżeczka adżwanu
- szczypta asafetydy
- pół łyżeczki chili
- 4 goździki
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- opcjonalnie 1 łyżeczka suszonych listków mięty
- Nasiona kolendry, kminu rzymskiego i kopru włoskiego prażymy przez chwilę na patelni, aż zaczną intensywnie pachnieć.
- Wszystkie niesproszkowane składniki mielemy w młynku lub rozdrabniamy w moździerzu.
- Mieszamy wszystko razem.
- Przyprawę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku.
masakra, nie ma moje kubki smakowe
Dzięki za przepis, przydał się m.in. do pani poori. Zapach podczas ucierania w moździerzu – cudowny!