Kalafiorowe pakory (Gobi Pakora)

Podziel się z innymi:

Chrupiące aromatyczne przekąski, zwane pakora (możemy również spotkać się z nazwą pakoda) znajdziemy prawdopodobnie w menu każdej restauracji, która serwuje potrawy kuchni indyjskiej. Pakory są z pewnością również najbardziej popularnym “szybkim jedzeniem” przygotowywanym i sprzedawanym na niezliczonych ulicznych straganach indyjskich miast.

Podstawowym składnikiem każdej pakory jest panierka – ciasto przyrządzone z mąki z ciecierzycy (besan flour, gram flour), przypraw oraz wody. Chociaż zdecydowanie najczęściej serwuje się rozmaite pakory warzywne, czyli kawałki warzyw obtoczone w ciecierzycowym cieście i usmażone w głębokim oleju, to w kuchni indyjskiej znajdziemy również pakory bez żadnego nadzienia – złociste kluseczki z ciasta podawane zazwyczaj jako dodatek do sosu (Kadhi pakoda) lub pakory z mięsem kurczaka, serem paneer, owocami czy chlebem. Nie ma oczywiście jednego przepisu na panierkę do pakor, może być ona różnie przyprawiana w zależności od regionu i osobistych preferencji kucharza. W południowych regionach Indii przekąskę tę częściej znajdziemy pod nazwą bhaji (zobacz przepis na placuszki cebulowe – to również rodzaj pakory).

Oto łatwy przepis na najczęściej spotykane w indyjskich restauracjach pakory – cząstki kalafiora smażone w aromatycznej ciecierzycowej panierce (Gobi Pakora).

Kalafiorowe pakory (Gobi Pakora)
 
Składniki/Ingredients:
  • nieduży kalafior (ok. 500g)
  • szklanka mąki z ciecierzycy
  • pół łyżeczki mielonego chili
  • pół łyżeczki nasion adżwanu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • około 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie/Preparation:
  1. Kalafior dzielimy na różyczki.
  2. W garnku zagotowujemy wodę, różyczki kalafiora wrzucamy do wrzątku na 2 minuty, następnie wyjmujemy.
  3. Przygotowujemy panierkę - mąkę z ciecierzycy, przyprawy i sól mieszamy z wodą, chcemy uzyskać gładką masę o konsystencji takiej, żeby nie spływała z cząstek kalafiora - na szklankę mąki niecała szklanka wody.
  4. W rondlu rozgrzewamy olej.
  5. Kawałki kalafiora zanurzamy w cieście, aby szczelnie się nim pokryły.
  6. Smażymy partiami w głębokim oleju, aż panierka nabierze złotego koloru - około 3 minut.
  7. Wyjmujemy, osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podajemy z sosem miętowym, kolendrowym lub z keczupem. Pakory świetnie również smakują posypane odrobiną przyprawy Chaat Masala.

Smacznego!

gobi pakora

Uwaga: Aby uzyskać bardziej chrupiące ciasto, można dodać mąkę ryżową w ilości około 2 łyżek na szklankę mąki z ciecierzycy.

Podziel się z innymi:

Komentarze

Kalafiorowe pakory (Gobi Pakora) — 1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: