Gotowany ryż z fasolką mung (Ven Pongal)

Podziel się z innymi:

Pongal – danie przygotowywane z ryżu i nasion fasolki mung (moong dal) zaliczane jest do klasyków kuchni tamilskiej. Istnieje kilka wariantów tej potrawy. Słodka wersja przyrządzana z dodatkiem mleka, rodzynek i kardamonu jest nieodzownym składnikiem czterodniowego święta plonów Thai Pongal, szczególnie hucznie obchodzonego w stanie Tamil Nadu. Tradycyjnie świąteczny słodki pongal gotuje się w odkrytym naczyniu a rozpryskujące się gorące mleko jest dla Tamilów symbolem dostatku i pomyślności.

Wytrawna wersja potrawy z ryżu i moong dal, nazywana Ven Pongal jest bardzo popularnym codziennym daniem jadanym powszechnie w południowych Indiach na śniadanie – zazwyczaj w zestawie z warzywnym sambarem. Według większości współczesnych przepisów do ugotowania ryżu i moong dal  wykorzystywany jest szybkowar, jednakże bez problemów smaczny pongal możemy przygotować również w zwykłym garnku.

Gotowany ryż z fasolką mung (Ven Pongal)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 szklanka ryżu
  • 1/4 szklanki fasolki moong dal bez skórki
  • 4 szklanki wody
  • 1 łyżka drobno posiekanego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1.5 łyżeczki soli
  • kilka liści curry
  • 8-10 orzechów nerkowca
  • jedna zielona papryczka chili
  • opcjonalnie szczypta asafetydy
  • 2 łyżki klarowanego masła
Przygotowanie/Preparation:
  1. Ryż dokładnie płuczemy.
  2. Na suchej patelni delikatnie podprażamy fasolkę do uzyskania złotego koloru, uważając, aby nie przypalić.
  3. Do dużego garnka o grubym dnie wlewamy wodę, kiedy zacznie wrzeć wsypujemy ryż, podprażony moong dal oraz sól.
  4. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, aż cała woda zostanie wchłonięta/odparuje - ok. 25-30 minut. Mieszamy co jakiś czas.
  5. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, podsmażamy orzechy nerkowca, odkładamy na bok.
  6. Ziarna pieprzu częściowo rozgniatamy, papryczkę chili drobno siekamy.
  7. Podsmażamy przez chwilę imbir, następnie wszystkie pozostałe przyprawy.
  8. Przyprawy razem z klarowanym masłem, w którym się smażyły dodajemy do ugotowanej masy ryżowo-fasolowej, mieszamy.
  9. Dekorujemy orzechami nerkowca.

Smacznego!

ven pongal

Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: