Chrupiące złociste pakory (mówi się również pakody) przyrządzane z chleba obtoczonego w cieście z ciecierzycowej mąki, często wypełniane pikantnym nadzieniem z ziemniaków to bardzo popularna wegetariańska przekąska oferowana w większości ulicznych jadłodajni i straganów z jedzeniem. Pakory z chleba kojarzą się szczególnie z indyjskimi stacjami kolejowymi, gdzie sprzedawane są powszechnie jako szybki posiłek dla podróżnych.
Chlebowe pakory z nadzieniem ziemniaczanym (Stuffed Bread Pakoras)
Składniki/Ingredients:
- 10 kromek chleba tostowego
- olej do głębokiego smażenia
składniki nadzienia
- 500 gramów ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 1 zielona papryczka chili
- kilka gałązek natki kolendry
- 1 łyżeczka utartego korzenia imbiru
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- sól do smaku
- 1/2 łyżeczki amchur lub sok z cytryny
panierka
- 2 szklanki mąki z ciecierzycy
- pół łyżeczki mielonego chili
- 1 łyżeczka nasion adżwanu
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1.5 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- opcjonalnie szczypta asafetydy
Przygotowanie/Preparation:
- Ziemniaki obieramy, rozgniatamy widelcem.
- Papryczkę chili i natkę kolendry drobno siekamy.
- Mieszamy ziemniaki z przyprawami.
- Kromkę chleba tostowego pokrywamy masą ziemniaczaną, nakrywamy drugą kromką i delikatnie dociskamy. Następnie tak powstałą "kanapkę" kroimy po przekątnej. Uzyskamy w ten sposób dziesięć trójkątów.
- W misce mieszamy mąkę z ciecierzycy z przyprawami oraz solą. Dolewamy wodę, aby uzyskać średnio gęste ciasto.
- Rozgrzewamy olej w garnku.
- Trójkąty z chleba zanurzamy w cieście, smażymy w głębokim oleju na złoto.
- Wyjmujemy, osuszamy na papierowym ręczniku.
Podajemy z chutneyem miętowo-kolendrowym lub z keczupem.
Smacznego!
Wspaniala przekaska 🙂