Chlebowe pakory z nadzieniem ziemniaczanym (Aloo Bread Pakoras)

Podziel się z innymi:

Chrupiące złociste pakory (mówi się również pakody) przyrządzane z chleba obtoczonego w cieście z ciecierzycowej mąki, często wypełniane pikantnym nadzieniem z ziemniaków to bardzo popularna wegetariańska przekąska oferowana w większości ulicznych jadłodajni i straganów z jedzeniem. Pakory z chleba kojarzą się szczególnie z indyjskimi stacjami kolejowymi, gdzie sprzedawane są powszechnie jako szybki posiłek dla podróżnych.

Chlebowe pakory z nadzieniem ziemniaczanym (Stuffed Bread Pakoras)
 
Składniki/Ingredients:
  • 10 kromek chleba tostowego
  • olej do głębokiego smażenia
składniki nadzienia
  • 500 gramów ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 1 zielona papryczka chili
  • kilka gałązek natki kolendry
  • 1 łyżeczka utartego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki amchur lub sok z cytryny
panierka
  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • pół łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżeczka nasion adżwanu
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1.5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • opcjonalnie szczypta asafetydy
Przygotowanie/Preparation:
  1. Ziemniaki obieramy, rozgniatamy widelcem.
  2. Papryczkę chili i natkę kolendry drobno siekamy.
  3. Mieszamy ziemniaki z przyprawami.
  4. Kromkę chleba tostowego pokrywamy masą ziemniaczaną, nakrywamy drugą kromką i delikatnie dociskamy. Następnie tak powstałą "kanapkę" kroimy po przekątnej. Uzyskamy w ten sposób dziesięć trójkątów.
  5. W misce mieszamy mąkę z ciecierzycy z przyprawami oraz solą. Dolewamy wodę, aby uzyskać średnio gęste ciasto.
  6. Rozgrzewamy olej w garnku.
  7. Trójkąty z chleba zanurzamy w cieście, smażymy w głębokim oleju na złoto.
  8. Wyjmujemy, osuszamy na papierowym ręczniku.

Podajemy z chutneyem miętowo-kolendrowym lub z keczupem.

Smacznego!

chlebowe pakory

Podziel się z innymi:

Komentarze

Chlebowe pakory z nadzieniem ziemniaczanym (Aloo Bread Pakoras) — Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: