Kaszmirskie naleśniki z mąki ryżowej (Tschur Tschut)

Podziel się z innymi:

Złociste chrupiące naleśniki (Tschur Tschut albo Tschur Tschot) przygotowywane z ciasta z mąki ryżowej to tradycyjne danie śniadaniowe kuchni kaszmirskiej. Te ryżowe naleśniki tradycyjnie podawane są w towarzystwie kehwa (również kahwa) – posłodzonej miodem lub cukrem zielonej herbaty przyprawionej szafranem, cynamonem, kardamonem oraz pokruszonymi orzechami.

Przepis na ryżowe naleśniki jest bardzo prosty a samo danie z pewnością warte wypróbowania.

Kaszmirskie naleśniki z mąki ryżowej (Tschur Tschut)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1.5 szklanki mąki ryżowej
  • pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • szczypta mielonego chili
  • pół łyżeczki soli
  • 3 szklanki wody
  • olej do smażenia (oryginalnie używa się oleju z gorczycy)
Przygotowanie/Preparation:
  1. wszystkie składniki mieszamy w misce, powinniśmy otrzymać lejące się rzadkie ciasto.
  2. Na rozgrzanej patelni rozprowadzamy łyżeczkę oleju, dużą łyżką wylewamy ciasto spiralnym ruchem od zewnątrz do środka. Ciasto powinno być rzadkie, aby po wylaniu na patelnię pojawiło się w nim wiele małych dziurek.
  3. Zwiększamy ogień, smażymy naleśnik do momentu, kiedy brzegi zaczną odchodzić od patelni.
  4. Na powierzchnię naleśnika rozprowadzamy niewielką ilość oleju, następnie naleśnik odwracamy.
  5. Smażymy drugą stronę około 2 minut, po czym odwracamy jeszcze raz.
  6. Obie strony naleśnika powinny być lekko przyrumienione.

Smacznego!

tschur tschut

Podziel się z innymi:

Komentarze

Kaszmirskie naleśniki z mąki ryżowej (Tschur Tschut) — 6 komentarzy

  1. W takiej wersji, w jakiej je się w kuchni kaszmirskiej, raczej ciężko będzie mi je przygotować, ale trochę je „spolszczając” i owszem 🙂 Lubię wszelkiego rodzaju plaski i naleśniki, więc jakiś nowy smak w tej materii jest pożądany. Z podanej porcji ile można usmażyć naleśników? Czy ma być on sporej grubości, czy raczej lać ciasta tylko tyle by szło rozprowadzić?

    • Powinnno wyjść jakieś 6-8 naleśników, w zależności od wielkości patelni. Ciasto powinno byc rzadkie, po wylaniu z łyżki będzie rozpływało się skwiercząc (podobno nazwa dania to właśnie określenie tego dźwięku :)) i tworząc mnóstwo małych otworków. Lejemy kilka lyżek, tak aby pokryć cienko całą patelnię.

  2. Robiłem wszystko wg przepisu, ale naleśniki się nie udały.Jeszcze na patelni pękały i rozpadały się. Małe dziurki prawie się nie pojawiały. Co może być tego przyczyną? Używałem mąki Melvit.

    • Patelnia powinna być dobrze rozgrzana a ciasto musi być rzadkie, dobrze jest zamieszać je przed każdym nabraniem na łyżkę.

  3. Udały mi się 🙂 bardzo smaczne, chociaż to przecież bardzo prosty przepis. dodałam więcej soli i obmyślam dodatki warzywne, żeby dziecku dać na obiad.
    Nalewając ciasto na patelnię lałam tak, że wychodziły ciut grubsze, ale przez to traciły chrupkość. Pierwszy wyszedł jak wafelek i był pyszny, a te następne były bardziej „naleśnikowate”. Jak jest w oryginale? Są takie chrupkie jak papadamusy czy raczej miękkie?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: