Przepis na Gajar Sambharo – sałatkę przyrządzaną z lekko podsmażonej marchewki pochodzi ze stanu Gudżarat, położonego na zachodzie Indii przy granicy z Pakistanem. Kuchnia Gudżaratu bazuje przede wszystkim na daniach wegetariańskich, gdyż region ten zamieszkiwany jest w większości przez ludność wyznającą hinduizm.
Gudżarackie sambharo jest rodzajem sałatki, w podstawowej wersji przygotowywanej z kapusty i marchewki. Doprawione papryczką chili i nasionami gorczycy danie podaje się na ciepło. Zapraszam do wypróbowania marchewkowej wersji tej potrawy – łatwa i szybka w przygotowaniu sałatka może stanowić ciekawy dodatek do dania obiadowego.
Gudżaracka sałatka marchewkowa (Gujarati Gajar Sambharo)
Składniki/Ingredients:
- 2 duże marchewki
- pół łyżeczki ziaren gorczycy
- jedna zielona papryczka chili
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie/Preparation:
- Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy nasiona gorczycy i smażymy, aż zaczną "strzelać".
- Dodajemy pokrojoną papryczkę chili, smażymy przez chwilę.
- Dodajemy utartą marchewkę oraz kurkumę.
- Smażymy mieszając przez około 3-4 minuty, marchewka powinna pozostać na wpół twarda.
- Doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
Smacznego!