Gudżaracka sałatka marchewkowa (Gujarati Gajar Sambharo)

Podziel się z innymi:

Przepis na Gajar Sambharo – sałatkę przyrządzaną z lekko podsmażonej marchewki pochodzi ze stanu Gudżarat, położonego na zachodzie Indii przy granicy z Pakistanem. Kuchnia Gudżaratu bazuje przede wszystkim na daniach wegetariańskich, gdyż region ten zamieszkiwany jest w większości przez ludność wyznającą hinduizm.

Gudżarackie sambharo jest rodzajem sałatki, w podstawowej wersji przygotowywanej z kapusty i marchewki. Doprawione papryczką chili i nasionami gorczycy danie podaje się na ciepło. Zapraszam do wypróbowania marchewkowej wersji tej potrawy – łatwa i szybka w przygotowaniu sałatka może stanowić ciekawy dodatek do dania obiadowego.

Gudżaracka sałatka marchewkowa (Gujarati Gajar Sambharo)
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 duże marchewki
  • pół łyżeczki ziaren gorczycy
  • jedna zielona papryczka chili
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju
Przygotowanie/Preparation:
  1. Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy nasiona gorczycy i smażymy, aż zaczną "strzelać".
  3. Dodajemy pokrojoną papryczkę chili, smażymy przez chwilę.
  4. Dodajemy utartą marchewkę oraz kurkumę.
  5. Smażymy mieszając przez około 3-4 minuty, marchewka powinna pozostać na wpół twarda.
  6. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny.

Smacznego!

sambharo

Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: