Kulfi to popularny indyjski deser wywodzący się z cesarskiej kuchni Wielkich Mogołów. Słodkie mleczne lody aromatyzowane kardamonem i szafranem serwowane były na szlacheckich dworach dla ochłody podczas upalnych letnich dni. W odróżnieniu od naszych europejskich lodów tradycyjne kulfi nie zawierają śmietany ani jajek, a wytwarza się je z zagęszczonego mleka.
Tradycyjna metoda przygotowywania lodów kulfi polega na podgrzewaniu pełnotłustego mleka do momentu, kiedy jego objętość zmniejszy się do około 1/3 początkowej.
W wielu współczesnych przepisach dla uproszczenia i przyśpieszenia procesu przygotowywania kulfi, obok mleka wykorzystuje się śmietankę, mleko skondensowane, mleko w proszku, mąkę kukurydzianą bądź ryżową jako zagęszczacz.
Klasyczna wersja kulfi przyprawiona jest kardamonem i szafranem, zawiera również posiekane orzechy – pistacje lub migdały. Równie popularne, zwłaszcza wśród dzieci, stały się również mleczne lody owocowe, z których najsłynniejsze to kulfi z dodatkiem mango.
Zapraszam do wypróbowania przepisu na tradycyjny indyjski deser lodowy – kulfi.
- 1.5 litra pełnotłustego mleka
- 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- kilka nitek szafranu
- po łyżce drobno posiekanych migdałów i pistacji
- Na dużą teflonową patelnię wylewamy mleko, podgrzewamy do momentu zagotowania.
- Podgrzewamy na małym ogniu aż objętość mleka zmniejszy się o połowę. Mieszamy, żeby mleko się nie przypaliło. Może to potrwać około godziny.
- Dodajemy cukier, szafran, kardamon i orzechy.
- Masa na kulfi jest gotowa, kiedy jej objętość będzie równa około 1/3 początkowej objętości mleka (powinno zostać około pół litra płynu).
- Zostawiamy w temperaturze pokojowej do wystudzenia, następnie jeszcze na 2-3 godziny chłodzimy w lodówce.
- Schłodzoną masę przekładamy do foremek, mogą to być na przykład plastikowe pojemniki po jogurcie.
- Wkładamy do zamrażalnika.
- Wyjmujemy na około 15 minut przed podaniem.
Smacznego!
Pyszne 🙂 polecam
nie wygląda dobrze