Kuchnia Kerali, stanu położonego na południu Indii, jest kuchnią bardzo różnorodną, oferującą zarówno dania mięsne (w tym dania wykorzystujące wołowinę), potrawy przygotowywane z ryb i owoców morza, jak również słynącą z bogatego wyboru przepisów na dania wegetariańskie. W keralskich daniach, tak jak w daniach kuchni całego południa kraju, powszechnie wykorzystywany jest kokos, używany w różnych postaciach. Potrawy smaży się tutaj na oleju kokosowym, a mleko wyciskane z utartego miąższu orzecha kokosowego niemalże zawsze jest jednym ze składników keralskiego curry.
Przedstawione w przepisie Nadan Kozhi Curry jest typowym daniem podawanym w tym regionie. Słowo nadan w nazwie potrawy oznacza „tradycyjny, domowy – taki jak u mamy”. Zapraszam do wypróbowania przepisu na keralskie domowe curry z kurczakiem.
- 1 kurczak
- 3 nieduże cebule
- 2 pomidory
- 2 zielone papryczki chili
- 2 suszone czerwone papryczki chili
- 2 łyżki pasty czosnkowo-imbirowej
- kawałek kory cynamonu (ok. 5 cm)
- 4 goździki
- 3 zielone kardamony
- pół łyżeczki ziaren pieprzu
- pół łyżeczki ziaren kopru włoskiego
- pół łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 10 - 15 listków curry
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka mleka kokosowego
- olej (najlepiej kokosowy)
- Kurczaka kroimy na niewielkie kawałki.
- Cebule drobno siekamy, dodamy je do sosu, pół jednej cebuli pozostawiamy do końcowego doprawienia gotowego dania.
- Pomidory kroimy w drobną kostkę, Zielone papryczki chili przekrawamy wzdluż, usuwamy pestki.
- Na patelni rozgrzewamy około 3 łyżek oleju, wrzucamy cynamon, kardamon, goździki, pieprz i koper włoski, podsmażamy przez chwilę dla wydobycia aromatu.
- Dodajemy posiekaną cebulę, smażymy mieszając do zezłocenia.
- Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową, zielone chili i 2/3 listków curry, smażymy mieszając przez około 1 minutę.
- Dodajemy pokrojone pomidory oraz przyprawy w proszku: kolendrę i kurkumę, solimy.
- Smażymy mieszając, aż pomidory rozpadną się, a z powstałej masy zacznie wydzielać się olej.
- Dodajemy mięso kurczaka, mieszamy, aby pokryło się przyprawami.
- Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez około 10 minut.
- Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy przez następne 20 minut.
- Pozostałe pół cebuli kroimy w cienkie paski.
- Na oddzielnej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy cebulę do zezłocenia, następnie dodajemy suszoną czerwoną papryczkę chili i pozostałe listki curry, smażymy przez chwilę.
- Podsmażone przyprawy dodajemy do gotowego dania.
Smacznego!
Super przepis! Uwielbiam potrawy curry!
Cały dom wcinał, aż mu się uszy trzęsły 🙂 PYSZNE!!
🙂 Cieszę się, że smakowało.
Bardzo dziękuje za ten przepis. Robiłam curry wg niego juz kilka razy i jest genialne! Teraz czas na odkrywanie kolejnych przepisów. Smacznego dla Wszystkich 🙂
Zapomniałam o gwiazdkach 🙂
Czy można przyjąć, że 1 kurczak to będzie 1 kg mięsa? Chciałam użyć mięsa z udek. Dzięki i pozdrawiam. P.S. Może jakieś nowe przepisy?
Tak, będzie ok.