Czarna ciecierzyca z kokosem i tindorą (Kadale Manoli)

Podziel się z innymi:

Smakowite wegetariańskie curry Kadale Manoli pochodzi z okolic Mangaluru – portowego miasta położonego w południowej Karnatace. Nazwa dania określa główne składniki wchodzące w jego skład; w języku tulu, którym mówi się na tych terenach kadale to nazwa ciemnej odmiany ciecierzycy (w hindi kala chana), natomiast manoli to warzywo, które w hindi nazywane jest tindora, natomiast w języku angielskim Ivy Gourd (niestety nie spotkałem się nigdzie z polską nazwą – botaniczna nazwa łacińska to Coccinia grandis). Dodatek kokosa i aromatycznych liści curry jest bardzo charakterystyczny dla kuchni południa Indii.

Potrawa jest szczególnie popularna wśród wywodzącej się z dawnej feudalnej arystokracji wpływowej społeczności Bantów – Kadale Manoli jest jednym z dań serwowanych tradycyjnie w czasie uroczystości weselnych.

Czarna ciecierzyca z kokosem i tindorą (Kadale Manoli)
 
Składniki/Ingredients:
  • 500 gramów owoców tindory
  • 1 szklanka czarnej ciecierzycy kala chana (może być również zwykła ciecierzyca)
składniki pasty przyprawowej:
  • 3-4 suszone papryczki chili
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • ćwierć łyżeczki nasion kozieradki
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 3/4 szklanki świeżo utartego kokosa
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • pół szklanki wody
przyprawy do podsmażenia:
  • 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
  • 1 łyżeczka urad dal bez skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 8-10 liści curry
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku
Przygotowanie/Preparation:
  1. Ciecierzycę dokładnie płuczemy. Zalewamy wodą (około 3 szklanek) i zostawiamy do namoczenia na przynajmniej 8 godzin. Ciecierzyca zwiększy swoją objętość około 2 razy.
  2. Przepłukujemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości (około 1.5 godziny). Po ugotowaniu i odcedzeniu możemy trochę posolić.
  3. Z owoców tindory odcinamy końcówki, kroimy wzdłuż na ćwiartki. Gotujemy przez około 10 minut w niewielkiej ilości osolonej wody, odcedzamy.
  4. Nasiona kolendry, kminu rzymskiego i kozieradki oraz suszone papryczki chili podprażamy przez chwilę na suchej patelni, aż zaczną pachnieć - uwaga, aby nie przypalić!
  5. Po ostygnięciu mielemy w młynku na proszek, dodajemy kurkumę, rozgnieciony czosnek i kokos z niewielką ilością wody, miksujemy na gęstą pastę - niezbyt długo - drobinki kokosa powinny wciąż być wyczuwalne.
  6. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy gorczycę, urad dal, liście curry i pokrojone w plasterki dwa ząbki czosnku, podsmażamy mieszając, aż gorczyca zacznie strzelać.
  7. Dodajemy pastę przyprawową, smażymy mieszając przez około 1 minutę.
  8. Dodajemy ciecierzycę, tindorę, wszystko mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę.
  9. Dolewamy odrobinę wody (około pół szklanki, nasze curry powinno być prawie suche), dosalamy do smaku, zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem na około 15 minut.

Podajemy z ryżem.

Smacznego!

kadale manoli

Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: