Jogurtowy dip z awokado (Avocado Raita)

Podziel się z innymi:

Jogurtowy dip z awokado – indyjska wersja guacamole

Jogurtowy dip z awokado (Avocado Raita)
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 dojrzałe owoce awokado
  • 1 średnia cebula
  • 1 pomidor
  • 1 zielona papryczka chili
  • kilka gałązek liści kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • sok z połówki cytryny
  • sól do smaku
  • 150 gramów jogurtu naturalnego
Przygotowanie/Preparation:
  1. Awokado rozcinamy, usuwamy pestkę, obieramy ze skórki. Miąższ awokado rozgniatamy na papkę.
  2. Drobno siekamy cebulę, pomidory, chili i kolendrę.
  3. Dodajemy wszystkie składniki do rozgniecionego awokado i dokładnie mieszamy.
  4. Schładzamy w lodówce.

Smacznego!

jogurtowy dip z awokado

Jak poznać, czy awokado jest dojrzałe? Dojrzałe awokado nie powinno być twarde, powinno delikatnie uginać się pod naciskiem dłoni. Bardzo dobrze obrazuje to taka zasada: niedojrzałe awokado jest twarde w dotyku jak czoło, przejrzałe – jak policzek, dojrzałe w sam raz – jak nos. Sprawdza się!.

Najczęściej w sklepie kupujemy twarde, jeszcze niedojrzałe awokado. Aby dojrzało, należy pozostawić je w cieple. Jeżeli chcemy, żeby awokado dojrzało szybciej, możemy włożyć je do woreczka razem z dojrzałym bananem – dojrzewające owoce wydzielają etylen, który wpływa na niedojrzałe jeszcze owoce, powodując również ich przyspieszone dojrzewanie.

Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: