Jedną z historycznych krain znajdujących się na subkontynencie indyjskim jest Bengal, obejmujący tereny Bangladeszu oraz wschodnią część Indii położoną w delcie Gangesu. Tak jak w całych Indiach, również i w kuchni Bengalu dania z soczewicy zajmują bardzo ważne miejsce. Tradycyjnie stosowana w kuchni bengalskiej mieszanka przyprawowa Panch Phoron jest mieszaniną pięciu składników: kminu rzymskiego, kopru włoskiego, kozieradki, gorczycy i czarnuszki.
Oto przepis na dal z soczewicy masoor dal przygotowanej na sposób bengalski:
Dal z soczewicy po bengalsku (Bengali Masoor Dal)
Składniki/Ingredients:
- 1 szklanka pomarańczowej soczewicy ( masoor dal )
- 3 szklanki wody
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 1/2 łyżeczki kopru włoskiego
- 1/2 łyżeczki nasion kozieradki
- 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki
- 1/2 łyżeczki chili
- 3 łyżki oleju do smażenia
- troszkę soku z cytryny
Przygotowanie/Preparation:
- Soczewicę płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą.
- Do garnka wsypujemy soczewicę, zalewamy 3 szklankami wody, przykrywamy i gotujemy do miękkości na małym ogniu około 20 minut.
- Cebulę i pomidory drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, smażymy cebulę do zezłocenia, następnie dodajemy kurkumę, sól, pomidory, smażymy aż pomidory będą miękkie.
- Do garnka z soczewicą wrzucamy cebulę z pomidorami, mieszamy wszystko razem.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy składniki Panch Phoron (nasiona kminu, gorczycy, kozieradki, kopru i czarnuszki) oraz chili, smażymy dla wydobycia aromatu przez około minutę (uwaga-gorczyca będzie "strzelać").
- Olej z przyprawami wlewamy do garnka z ugotowaną soczewicą, mieszamy wszystko razem, doprawiamy sokiem z cytryny.
Smacznego!
Tylko to czarna gorczyca, nie nasza zwykła biała. Gdzie ja w POlsce dostać? Podobnie jak nasiona kozieradki i czarnuszki? 🙂
Dal jest PYSZNY !!
Nie mogę reklamować żadnego sklepu, ale bez problemu można to znaleźć w internecie. Trzeba doliczyć koszty przesyłki, ale nie są to jakieś straszne pieniądze, a przyprawy starczają na długo.
Właściciel strony pisze że nie może reklamować ale ja może mogę 🙂
litlleindia.pl mają dobre ceny. Dostawa 9 złotych a w Krakowie Warszawie Wrocławiu można odebrać osobiście w sklepie stacjonarnym.
Czarna gorczyca 5 złotych https://www.littleindia.pl/nasiona-gorczycy.html
pozdrawiam
Soczewicę już mam, czarnuszkę i inne zioła też…biorę się do dzieła:)
Hej, Odwiedziłeś moja stronę i zostawiłeś komentarz pod Pasztecikami z soczewicy. Zmartwiłam sie tym kwasem erukowym w oleju z gorczycy, ale przeczytałam, że rzepak też go ma w 40%. Ostatnio chodziły za mna dania kuchnii indyjskiej i nawet szukałam książki z przepisami, bo moje umiejętnosci pochodzą jedynie z KUchni TV i z programów kulinarnych. Potrawy wychodzą smaczne, swietne , ale chciałabym mieć jakiś druk. Mozesz coś polecic. Odpisz u mnie lub na maila.
Pozdrawiam AZgotu! Anita
Olej z gorczycy można pominąć.
Dzisiejszy rzepak jest bezerukowy.
Pozdrawiam
Dal wyszedł mistrzowski, jak w Indiach!!!
Cieszę się, że smakowało 🙂
Przepis bardzo prosty a smak obłędny! Podzieliłam się przepisem z siostrą i ona też się zakochała w tym dalu. Dziękuje bardzo za inspirację🙂