Dal z soczewicy po bengalsku (Bengali Masoor Dal)

Podziel się z innymi:

Jedną z historycznych krain znajdujących się na subkontynencie indyjskim jest Bengal, obejmujący tereny Bangladeszu oraz wschodnią część Indii położoną w delcie Gangesu. Tak jak w całych Indiach, również i w kuchni Bengalu dania z soczewicy zajmują bardzo ważne miejsce. Tradycyjnie stosowana w kuchni bengalskiej mieszanka przyprawowa Panch Phoron jest mieszaniną pięciu składników: kminu rzymskiego, kopru włoskiego, kozieradki, gorczycy i czarnuszki.

Oto przepis na dal z soczewicy masoor dal przygotowanej na sposób bengalski:

Dal z soczewicy po bengalsku (Bengali Masoor Dal)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 szklanka pomarańczowej soczewicy ( masoor dal )
  • 3 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1/2 łyżeczki kopru włoskiego
  • 1/2 łyżeczki nasion kozieradki
  • 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • troszkę soku z cytryny
Przygotowanie/Preparation:
  1. Soczewicę płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą.
  2. Do garnka wsypujemy soczewicę, zalewamy 3 szklankami wody, przykrywamy i gotujemy do miękkości na małym ogniu około 20 minut.
  3. Cebulę i pomidory drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, smażymy cebulę do zezłocenia, następnie dodajemy kurkumę, sól, pomidory, smażymy aż pomidory będą miękkie.
  4. Do garnka z soczewicą wrzucamy cebulę z pomidorami, mieszamy wszystko razem.
  5. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy składniki Panch Phoron (nasiona kminu, gorczycy, kozieradki, kopru i czarnuszki) oraz chili, smażymy dla wydobycia aromatu przez około minutę (uwaga-gorczyca będzie "strzelać").
  6. Olej z przyprawami wlewamy do garnka z ugotowaną soczewicą, mieszamy wszystko razem, doprawiamy sokiem z cytryny.

Smacznego!

Kuchnia indyjska - dal z soczewicy po bengalsku
Podziel się z innymi:

Komentarze

Dal z soczewicy po bengalsku (Bengali Masoor Dal) — 9 komentarzy

  1. Tylko to czarna gorczyca, nie nasza zwykła biała. Gdzie ja w POlsce dostać? Podobnie jak nasiona kozieradki i czarnuszki? 🙂
    Dal jest PYSZNY !!

    • Nie mogę reklamować żadnego sklepu, ale bez problemu można to znaleźć w internecie. Trzeba doliczyć koszty przesyłki, ale nie są to jakieś straszne pieniądze, a przyprawy starczają na długo.

  2. Hej, Odwiedziłeś moja stronę i zostawiłeś komentarz pod Pasztecikami z soczewicy. Zmartwiłam sie tym kwasem erukowym w oleju z gorczycy, ale przeczytałam, że rzepak też go ma w 40%. Ostatnio chodziły za mna dania kuchnii indyjskiej i nawet szukałam książki z przepisami, bo moje umiejętnosci pochodzą jedynie z KUchni TV i z programów kulinarnych. Potrawy wychodzą smaczne, swietne , ale chciałabym mieć jakiś druk. Mozesz coś polecic. Odpisz u mnie lub na maila.
    Pozdrawiam AZgotu! Anita

  3. Przepis bardzo prosty a smak obłędny! Podzieliłam się przepisem z siostrą i ona też się zakochała w tym dalu. Dziękuje bardzo za inspirację🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: