Jogurtowy dip z awokado – indyjska wersja guacamole
Jogurtowy dip z awokado (Avocado Raita)
Składniki/Ingredients:
- 2 dojrzałe owoce awokado
- 1 średnia cebula
- 1 pomidor
- 1 zielona papryczka chili
- kilka gałązek liści kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- sok z połówki cytryny
- sól do smaku
- 150 gramów jogurtu naturalnego
Przygotowanie/Preparation:
- Awokado rozcinamy, usuwamy pestkę, obieramy ze skórki. Miąższ awokado rozgniatamy na papkę.
- Drobno siekamy cebulę, pomidory, chili i kolendrę.
- Dodajemy wszystkie składniki do rozgniecionego awokado i dokładnie mieszamy.
- Schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Jak poznać, czy awokado jest dojrzałe? Dojrzałe awokado nie powinno być twarde, powinno delikatnie uginać się pod naciskiem dłoni. Bardzo dobrze obrazuje to taka zasada: niedojrzałe awokado jest twarde w dotyku jak czoło, przejrzałe – jak policzek, dojrzałe w sam raz – jak nos. Sprawdza się!.
Najczęściej w sklepie kupujemy twarde, jeszcze niedojrzałe awokado. Aby dojrzało, należy pozostawić je w cieple. Jeżeli chcemy, żeby awokado dojrzało szybciej, możemy włożyć je do woreczka razem z dojrzałym bananem – dojrzewające owoce wydzielają etylen, który wpływa na niedojrzałe jeszcze owoce, powodując również ich przyspieszone dojrzewanie.