Curd Rice (w języku tamilskim Thayir Sadam) – to lekkie danie przyrządzane z ryżu i jogurtu jest bardzo popularne w południowych stanach Indii. W indyjskich domach ryż z jogurtem spożywa się zazwyczaj na zakończenie popołudniowego lub wieczornego posiłku dla złagodzenia wpływu ostrych potraw na układ trawienny. Istnieje kilka odmian tej potrawy, w niektórych regionach do ryżu z jogurtem dodaje się suszone owoce lub orzechy, jednak najbardziej rozpowszechniona jest wersja klasyczna: jogurtowy ryż doprawiony w sposób charakterystyczny dla kuchni południa Indii – podsmażonymi na gorącym oleju przyprawami: czarną gorczycą, nasionami urad dal i liśćmi curry.
Zapraszam do wypróbowania przepisu na smaczny, łatwy w przygotowaniu ryż z jogurtem:
- 2 szklanki ugotowanego przestudzonego ryżu
- 300 gramów jogurtu naturalnego (gęstego)
- 1 łyżka słodkiej śmietany
- 1 zielona papryczka chili
- 1 łyżeczka utartego lub drobno posiekanego imbiru
- kilka gałązek natki kolendry
- sól do smaku
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 1 łyżeczka urad dal (przepołowionego bez skórki)
- kilka listków curry
- szczypta asafetydy
- 2 łyżki klarowanego masła lub oleju
- Ugotowany ryż mieszamy z jogurtem i śmietaną, dodajemy sól do smaku.
- Papryczkę chili drobno siekamy.
- Na średnio rozgrzany tłuszcz wrzucamy ziarna gorczycy. Kiedy zaczną "strzelać", dodajemy urad dal i listki curry, smażymy mieszając, aż urad dal przyrumieni się na złoty kolor (około minuty).
- Dodajemy asafetydę, imbir i papryczkę chili, smażymy wszystko przez chwilę.
- Podsmażone przyprawy dodajemy do ryżu, mieszamy.
- Dodajemy posiekaną natkę kolendry.
Podajemy na zimno. W Indiach ryż z jogurtem jada się często z piklami z mango.
Smacznego!
To bylo pyszne…. Polecam