Południowoindyjski ryż z jogurtem (Curd Rice)

Podziel się z innymi:

Curd Rice (w języku tamilskim Thayir Sadam) – to lekkie danie przyrządzane z ryżu i jogurtu jest bardzo popularne w południowych stanach Indii. W indyjskich domach ryż z jogurtem spożywa się zazwyczaj na zakończenie popołudniowego lub wieczornego posiłku dla złagodzenia wpływu ostrych potraw na układ trawienny. Istnieje kilka odmian tej potrawy, w niektórych regionach do ryżu z jogurtem dodaje się suszone owoce lub orzechy, jednak najbardziej rozpowszechniona jest wersja klasyczna: jogurtowy ryż doprawiony w sposób charakterystyczny dla kuchni południa Indii – podsmażonymi na gorącym oleju przyprawami: czarną gorczycą, nasionami urad dal i liśćmi curry.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na smaczny, łatwy w przygotowaniu ryż z jogurtem:

Południowoindyjski ryż z jogurtem (Curd Rice)
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 szklanki ugotowanego przestudzonego ryżu
  • 300 gramów jogurtu naturalnego (gęstego)
  • 1 łyżka słodkiej śmietany
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 łyżeczka utartego lub drobno posiekanego imbiru
  • kilka gałązek natki kolendry
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka urad dal (przepołowionego bez skórki)
  • kilka listków curry
  • szczypta asafetydy
  • 2 łyżki klarowanego masła lub oleju
Przygotowanie/Preparation:
  1. Ugotowany ryż mieszamy z jogurtem i śmietaną, dodajemy sól do smaku.
  2. Papryczkę chili drobno siekamy.
  3. Na średnio rozgrzany tłuszcz wrzucamy ziarna gorczycy. Kiedy zaczną "strzelać", dodajemy urad dal i listki curry, smażymy mieszając, aż urad dal przyrumieni się na złoty kolor (około minuty).
  4. Dodajemy asafetydę, imbir i papryczkę chili, smażymy wszystko przez chwilę.
  5. Podsmażone przyprawy dodajemy do ryżu, mieszamy.
  6. Dodajemy posiekaną natkę kolendry.

Podajemy na zimno. W Indiach ryż z jogurtem jada się często z piklami z mango.

Smacznego!

ryż z jogurtem

Podziel się z innymi:

Komentarze

Południowoindyjski ryż z jogurtem (Curd Rice) — 1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: