Seekh Kebab – podłużne kotleciki przyrządzane z mielonego mięsa, najczęściej jagnięciny, to bardzo popularne danie północnych regionów Indii. Słowo seekh w językach urdu oraz hindi oznacza szpikulec do opiekania. Taki szpikulec oblepia się przyprawionym mielonym mięsem, mięso piecze się nad gorącymi węglami lub w piecu tandoor. Do przyrządzenia kebabów tradycyjnie używa się jagnięciny, lecz z powodzeniem można w tym celu wykorzystać również mieloną wołowinę.
Przepis na pyszne, proste w wykonaniu, aromatyczne kebaby z mielonego mięsa:
Kebaby z jagnięciny (Lamb Seekh Kebab)
Składniki/Ingredients:
- pół kilograma mielonej jagnięciny
- 1 nieduża cebula
- garść natki kolendry
- 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
- pół łyżeczki chili
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mieszanki Garam Masala
- pół łyżki masła
- 1 jajko
Przygotowanie/Preparation:
- Cebulę oraz natkę kolendry drobno siekamy.
- Wszystkie składniki mieszamy razem w misce. Wyrabiamy dokładnie przez kilka minut.
- Patyki do szaszłyków natłuszczamy olejem, lekko natłuszczonymi rękami nakładamy mięso na patyki, delikatnie ściskając.
- Kebaby opiekamy na grillu przez około 10 minut, obracając od czasu do czasu.
- Możemy również użyć patelni grillowej lub upiec kebaby w piekarniku.
Smacznego!
Pysznie wygląda, muszę wypróbować, ja dziś robiłam pikantny kebab z sosem jogurtowym w tortilli (wg,kuchni lidla,), również pycha 🙂