Kebaby z jagnięciny (Lamb Seekh Kebab)

Podziel się z innymi:

Seekh Kebab – podłużne kotleciki przyrządzane z mielonego mięsa, najczęściej jagnięciny, to bardzo popularne danie północnych regionów Indii. Słowo seekh w językach urdu oraz hindi oznacza szpikulec do opiekania. Taki szpikulec oblepia się przyprawionym mielonym mięsem, mięso piecze się nad gorącymi węglami lub w piecu tandoor. Do przyrządzenia kebabów tradycyjnie używa się jagnięciny, lecz z powodzeniem można w tym celu wykorzystać również mieloną wołowinę.

Przepis na pyszne, proste w wykonaniu, aromatyczne kebaby z mielonego mięsa:

Kebaby z jagnięciny (Lamb Seekh Kebab)
 
Składniki/Ingredients:
  • pół kilograma mielonej jagnięciny
  • 1 nieduża cebula
  • garść natki kolendry
  • 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
  • pół łyżeczki chili
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mieszanki Garam Masala
  • pół łyżki masła
  • 1 jajko
Przygotowanie/Preparation:
  1. Cebulę oraz natkę kolendry drobno siekamy.
  2. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce. Wyrabiamy dokładnie przez kilka minut.
  3. Patyki do szaszłyków natłuszczamy olejem, lekko natłuszczonymi rękami nakładamy mięso na patyki, delikatnie ściskając.
  4. Kebaby opiekamy na grillu przez około 10 minut, obracając od czasu do czasu.
  5. Możemy również użyć patelni grillowej lub upiec kebaby w piekarniku.

Smacznego!

seekh kebab

Podziel się z innymi:

Komentarze

Kebaby z jagnięciny (Lamb Seekh Kebab) — Jeden komentarz

  1. Pysznie wygląda, muszę wypróbować, ja dziś robiłam pikantny kebab z sosem jogurtowym w tortilli (wg,kuchni lidla,), również pycha 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: